Ξεκίνησε η επεξεργασία του ν/σ - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Πορείες

Ξεκίνησε η επεξεργασία του ν/σ - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για πορείες. Τον λόγο έλαβε πρώτος ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, χαρακτηρίζοντας γραφικά τα περί χούντας που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θέλουμε ένα κράτος, μια πρωτεύουσα να μην παραδίδεται στην ανομία επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν. Σκοπός μας είναι να ασκούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά αυτό θα γίνεται με κανόνες, με προϋποθέσεις και με σεβασμό», υπογράμμισε. 

Την αντίθεσή του επί του νομοσχεδίου εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης λέγοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο από τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι μερικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μπορεί να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν συγκεντρώσεις. «Ναι υπάρχει έλλειμμα της γνωστοποίησης μιας συγκέντρωσης. Εσείς όμως δεν επιδιώκετε τίποτα  άλλο από το να ποινικοποιήσετε τη συμμετοχή σε δημοκρατικές οργανώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους δημόσιους υπαλλήλους, τη νεολαία , τους συνταξιούχους από το να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία, δίπλα στον βιαστή, τον καταχραστή και άλλους εισάγετε τον πολίτη -διαδηλωτή που ελεύθερα συμμετέχει σε μια πορεία», υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, Μ. Χρυσοχοιδη αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν ένας σοσιαλδημοκράτης κε Χρυσοχοΐδη σαν κι εσάς να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Χωρίς την εμπλοκή της δικαστικής εξουσίας; Είναι δυνατόν να επαναφέρετε το δικαίωμα της θρασύτητας κατά της αρχής;» 

Τέλος, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ι. Γκιόκας, ο οποίος κάλεσε του Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει το σχέδιο νόμου. «Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού νομοθετικού διατάγματος του 1971. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.  Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και επικίνδυνο. Το νομοσχέδιο  πέραν από μια κακέκτυπη αντιγραφή χουντικών διαταγμάτων εισάγει μορφές καταστολής και τρομοκρατίας πολύ πιο εξελιγμένες», τόνισε χαρακτηριστικά.