Ξεκίνησε η πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου - Εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το πρωί

Ξεκίνησε η πορεία στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου - Εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το πρωί

Ξεκίνησε η απογευματινή πορεία των αντιεξουσιαστών από τα Προπύλαια προς τα Εξάρχεια, για την για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008.

Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων κατευθύνονται προς το Σύνταγμα.

Στην πορεία προς το παρόν μετέχουν περίπου 1.00 άτομα τα οποία έχουν υψώσει πανό με συνθήματα για "την εξέγερση του Δεκέμβρη" και κατά της κρατικής καταστολής.

Οι διαδηλωτές αναμένεται ότι θα κινηθούν προς το σημείο όπου ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του, στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το πρωί

Έκρυθμη ήταν η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας το πρωί, κατά την πορεία μαθητών και φοιτητών για τη συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Η πορεία ξεκίνησε στα Προπύλαια, κατευθύνθηκε στη Βουλή και στη συνέχεια επέστρεψε στα Προπύλαια. Μαθητές και φοιτητές αφού παρέμειναν για λίγη ώρα μπροστά από το Πανεπιστήμιο φωνάζοντας συνθήματα, στη συνέχεια αποχώρησαν.

Μετά τις δύο το μεσημέρι, οι δρόμοι δόθηκαν σταδιακά στην κυκλοφορία. Στις 18:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η πορεία των αντιεξουσιαστών από τα Προπύλαια προς τα Εξάρχεια. 

Προβληματισμός επικρατεί για τη στάση της αστυνομίας, η οποία δεν παρενέβη στις καταστροφές που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι και κράτησε ρόλο παρατηρητή, αφήνοντάς τους να καταστρέφουν ανενόχλητοι ό,τι βρουν μπροστά τους. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν πριν την έναρξη της πορείας, όταν νεαροί με κουκούλες επιτέθηκαν σε κλούβα της αστυνομίας, άρχισαν να πετάνε πέτρες και οι αστυνομικοί τους απώθησαν. Οι κουκουλοφόροι «απάντησαν» με περισσότερες πέτρες και φωτοβολίδες, ενώ τα ΜΑΤ προχώρησαν στη χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην οδό Μασσαλίας, όπου επίσης έγινε χρήση χημικών. Στον πεζόδρομο της Σίνα οι κουκουλοφόροι πέταξαν φωτοβολίδες και άναψαν φωτιές. 

Οι νεαροί ξήλωσαν πεζοδρόμια, προκειμένου να συγκεντρώσουν πέτρες ως «πολεμοφόδια» και έστησαν οδοφράγματα με λαμαρίνες στην Πανεπιστημίου. 

Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πλατεία Συντάγματος νεαροί με κουκούλες πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Β. Γεωργίου και στη συνέχεια επέστρεψαν στην οδό Σταδίου, ενώ η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Στο πέρασμά τους από την Σταδίου, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και φανάρια, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους.

 

 

 

Σε ετοιμότητα 2.500 αστυνομικοί για Γρηγορόπουλο και Erdogan

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις σήμερα αλλά και τις επόμενες ημέρες, καθώς θα κληθoύν να διαχειριστούν την 9η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και αμέσως μετά τη διήμερη επίσκεψη του Tayyip Erdogan στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με το σχέδιο των Αρχών, από το πρωί της Τετάρτης το κέντρο της Αθήνας είναι πρακτικά απροσπέλαστο για πεζούς και τροχοφόρα, καθώς το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές συγκεντρώνονται στα Προπύλαια. Στο ίδιο σημείο στις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων, σωματείων, αντιεξουσιαστών και άλλων συλλογικοτήτων.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκτεταμένων επεισοδίων καθώς οι τελευταίες ενέργειες αναρχικών ομάδων αλλά και οι συνεχείς επιθέσεις κατά αστυνομικών, κυρίως γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων, έχουν δημιουργήσει «εύφλεκτες» συνθήκες στις τάξεις των αντιεξουσιαστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατεθούν περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί, με σκοπό οι δυο συγκεντρώσεις να μην καταλήξουν σε γενικευμένα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας και έξω από το Πολυτεχνείο.

Φωτογραφίες Intime News