Ξεκίνησε η πρώτη φάση των προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα

Ξεκίνησε η πρώτη φάση των προεδρικών εκλογών στη Νότια Κορέα

Ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη η πρώτη φάση της ψηφοφορίας για την εκλογή και αντικατάσταση της καθαιρεθείσας προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χιε εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς.

Οι ψηφοφόροι έχουν την δυνατότητα να εκλέγουν ψηφοδέλτια την Πέμπτη και την Παρασκευή σε περίπου 3.510 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα πριν από τις εκλογές της 9ης Μαΐου σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Μέχρι στιγμής περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ψηφίσει σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή η οποία μας ενημερώνει ότι η Νότια Κορέα έχει 42.479.710 επιλέξιμους ψηφοφόρους.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο φιλελεύθερος προεδρικός υποψήφιος Mουν Τζάε-ιν θα υπερισχύσει άνετα έναντι των δύο κύριων αντιπάλων του, ενός κεντρώου και ενός συντηρητικού.

Ο νικητής θα ορκιστεί αμέσως πρόεδρος και δεν θα μεσολαβήσουν δύο μήνες όπως γίνεται συνήθως. Η απομάκρυνση της Παρκ άλλαξε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών της Νότιας Κορέας οπότε ο νέος πρόεδρος θα υπηρετήσει πλήρη πενταετή θητεία.

Η Παρκ η οποία συνεχίζει να δηλώνει αθώα, βρίσκεται σε κέντρο κράτησης κοντά στη Σεούλ αναμένοντας τη δίκη της που θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στον Μάϊο.

Πηγή: skai.gr