Ξεκίνησε νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca για αθέτηση συμφωνηθέντων
Ευρωπαϊκή Ένωση

Ξεκίνησε νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca για αθέτηση συμφωνηθέντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομική δράση εναντίον της AstraZeneca τη Δευτέρα για την αποτυχία της εταιρείας να παραδώσει τις συμφωνημένες δόσεις του εμβολίου κατά κορoνοϊού στο μπλοκ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της σήμερα.

Η εταιρεία παρέδωσε περίπου το 1/3 των δόσεων στο πρώτο τρίμηνο του έτους που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες είχε δεσμευθεί να προμηθεύσει, με την AstraZeneca να απαντά ότι είχε απλά δεσμευθεί να ανταποκριθεί στο «μέγιστο των δυνατοτήτων της» και ότι το συμβόλαιο δεν περιελάμβανε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις. 

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει προ ημερών η ιστοσελίδα Politico, μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Τετάρτη εκπρόσωποι από την πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. οι οποίοι δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια μήνυση κατά της εταιρείας με την αιτιολογία ότι απέτυχε να διαθέσει τις συμφωνημένες δόσεις στο μπλοκ, όπως τονίζεται.

Προ ημερών έγινε άλλωστε γνωστό ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα παραλαβής 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο γιατην παράδοση 300 εκατ. δόσεων εντός του 2021.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, μάλιστα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων την περίοδο 2022 – 2023.

AstraZeneca: Χωρίς βάση η νομική διαδικασία

Άμεση ήταν η απάντηση της AstraZeneca στην απόφαση της Ε.Ε. να προσφύγει εναντίον της στη Δικαιοσύνη για αθέτηση συμβολαίου και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δόσεων.  «Η όποια προσφυγή είναι χωρίς βάση και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία για να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη το συντομότερο δυνατόν» επισημαίνει η εταιρεία.