Υπερ - μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα - Σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα

Υπερ - μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα - Σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας να δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς  αυξάνονται οι εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις με παράλληλη αύξηση της ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στην εντατική, το τέταρτο κύμα «των ανεμβολίαστων» που οφείλεται στην υπέρ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Ταυτόχρονα κορυφώνεται το ιδιότυπο μπραντεφέρ των υγειονομικών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και που αντιστέκονται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γιατροί έχουν συμμορφωθεί περισσότερο με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπολείπονται και μάλιστα τα ποσοστά εμβολιασμού στο λοιπό υγειονομικό προσωπικό είναι χαμηλότερα στα δημόσια νοσοκομεία από τις  πρωτοβάθμιες δομές υγείας.

Μεταξύ των ατόμων που διαμαρτύρονται είναι και όσοι έχουνε νοσήσει  με τα ποσοστά των εμβολιασθέντων και όσων νόσησαν στα νοσοκομεία να διαμορφώνονται ως εξής: Οι γιατροί στο 90%, οι νοσηλευτές στο 78%, οι διοικητικοί στο 79% και το λοιπό προσωπικό στα 74%.

Στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τα ποσοστά εμβολιασθέντων και ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι πιο ψηλά,  έτσι οι γιατροί φτάνουν στο 93%, οι νοσηλευτές στο 85%, οι διοικητικοί στο 82% και το λοιπό προσωπικό στο  83%.

Με πορείες διαμαρτυρίας να έχουνε γίνει στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Αχαΐα η οποία δυστυχώς κατέχει τα σκήπτρα στο ποσοστό των μη εμβολιασμένων γιατρών -με δύο στους δέκα να αρνούνται να εμβολιαστούν -κύλησε η χθεσινή μέρα, με την απάντηση του υπουργείου υγείας για όλα αυτά να έρχεται δια στόματος  του αναπληρωτή υπουργού υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας εξηγεί  πως το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με τις θέσεις οι οποίες θα μείνουν κενές με την εφαρμογή του νόμου για την αναστολή εργασίας θα λυθεί με συμπτύξεις κλινικών, μετατάξεις και τρίμηνες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με διαδικασία fast -track ώστε να μην υπάρξει γραφειοκρατία και η πρόσληψη θα γίνεται απευθείας από την υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) που παρατηρείται η ανάγκη για την κάλυψη των θέσεων.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρει πως ο  νόμος  θα ισχύσει για όλους την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα σε όλους όσοι δεν θα συμμορφωθούν συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών γιατρών των οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών.

Στις αναταράξεις από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, προστίθεται η φωνή των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων και των γιατρών που εργάζονται εκεί οι οποίοι διαμαρτύρονται πως η διατίμηση των rapid test στα 10 ευρώ από τα 20 ευρώ που κόστισε προηγουμένως -καθώς η δαπάνη θα μετακυλιστεί στην τσέπη του πολίτη- δεν καλύπτει το κόστος το οποίο δεν μπορεί να συμπιεστεί κάτω των 12 ευρώ.

Ωστόσο, με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος τα διαγνωστικά κέντρα που έκαναν 50.000 rapid τεστ ημερησίως θα πενταπλασιάσουν την διενέργεια των τεστ καθώς θα φτάσουν τα 250.000 rapid τεστ ημερησίως με το υπουργείο υγείας να απαντά ότι όλα τα έμμεσα κόστη έχουν ληφθεί υπόψη και ότι δεν έχει την πρόθεση να βάλει μέσα καμιά επιχείρηση.

Η υποχρεωτικότητα διενέργειας ενός ή δυο rapid test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους αλλά και για την είσοδο σε κινηματογράφο, θέατρο, γυμναστήριο, που μπορεί να αυξήσει την ανάγκη, οδηγεί πολλούς νέους στο να πάρουν την απόφαση να εμβολιαστούν την ώρα που η κυβέρνηση απαντά στις πορείες διαμαρτυρίας και τις αντιδράσεις των αμετάπειστων υγειονομικών φέρνοντας στο τραπέζι την  επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Έτσι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού συζητιέται για σε όλες τις κατηγορίες των ενστόλων (πέρα απο τα Σώματα Ασφαλείας) αλλά και σε άλλες κατηγορίες που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους σε κρίσιμες δομές όπως είναι η ύδρευση και η ενέργεια. Αυτή τη στιγμή εμβολιασμένοι είναι έξι στους 10 αστυνομικοί, έξι στους 10 λιμενικοί και ένας στους δύο πυροσβέστες.

Στην μάχη για την αύξηση της εμβολιαστικής καλύψεις του πληθυσμού ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, με την εκκλησία σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια, ενώ οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς κάνουν έκκληση σε όλους τους τόνους προς τους νέους και τους εφήβους να εμβολιαστούν. 

Δυστυχώς, η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στα παιδιά αλλά και στα βρέφη καθώς στην επικράτεια νοσηλεύονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» τέσσερα νεογνά και συνολικά εννέα παιδιά. 

Αυτές τις μέρες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται τα νέα πρωτόκολλα για την λειτουργία των σχολικών δομών και ειδικότερα για τον αριθμό των κρουσμάτων με τον οποίο θα κλείνει είτε μία τάξη είτε μία σχολική μονάδα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στον παιδικό πληθυσμό ειδικά στον πληθυσμό κάτω των 12 ετών που δεν πραγματοποιούνται εμβολιασμοί.

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής και ο πρόεδρος του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ξεκαθαρίζουν πως η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τόσο πολύ τους κανόνες που είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα αποκτήσουν φυσική ανοσία μέσω της νόσου,  δηλαδή θα κολλήσουν τον ιό. Αν θα το περάσουν ασυμπτωματικά, ήπια η βαριά δεν μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων αλλά θα κολλήσουν σίγουρα  τον ιό.

Οι γιατροί της πρώτης γραμμής τον τελευταίο καιρό έχουνε δεχτεί πιέσεις, υβριστικά σχόλια ακόμα και απειλές από τους αρνητές οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, με εξέχοντες επιστήμονες της εγχώριας επιστημονικής κοινότητας όπως είναι ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης από το πανεπιστήμιο της Κρήτης και ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ  Θοδωρής Βασιλακόπουλος να ομολογούν ότι έχουνε δεχτεί απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.

Ο Νίκος Τζανάκης που τρέχει τα προβλεπτικά μοντέλα της covid δηλώνει με ψυχραιμία ότι δεν φοβάται τους «Χριστιανοταλιμπάν» που του επιτίθενται, ενώ ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος χαμογελά ειρωνικά όταν διαβάζει στα πλακάτ στις πορείες των αντιεμβολιαστών πως το εμβόλιο περιέχει τσιπάκι του Bill Gates, την ώρα που  η NASA έχει προβεί εδώ και μήνες σε επίσημη ανακοίνωση, τονίζοντας με  χιούμορ πως δεν έχει φτάσει η τεχνολογία σε επίπεδο που να μπορούν με ένα εμβόλιο να εισάγουν τσιπάκι στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φαίνεται όμως ότι οι αρνητές αρνούνται ακόμα και την παραδοχή της NASA πως η θεωρία συνωμοσίας τους είναι υπερβολικά φουτουριστική για να είναι αληθινή…