Υπέροχη πανσέληνος συντροφιά με τα αρχαία

Υπέροχη πανσέληνος συντροφιά με τα αρχαία

Της Αγγελικής Κώττη

Τις βραδιές Αυγουστιάτικης Πανσελήνου θα γιορτάσει και φέτος το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό για μια σειρά ιδιαίτερων εκδηλώσεων υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Από τις σήμερα 7 έως τις 9 Αυγούστου, με κορυφαία στιγμή την Δευτέρα 7 Αυγούστου, που είναι και η νύχτα της Πανσελήνου, 93 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιήσουν  δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών) ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η είσοδος σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους είναι ελεύθερη.

εmotions © Μουσείο Ακρόπολης & Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Μουσείο Ακρόπολης

Την Δευτέρα 7 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους επισκέπτες του στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της ορχήστρας του για να απολαύσουν κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι αγαπημένες μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μικρούτσικος, Κηλαηδόνης, Λεοντής, Μούτσης κ.ά.).

Ο καταξιωμένος ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς, με σπουδαίο ρεπερτόριο, έχει σφραγίσει με την δωρική και συνάμα λυρική φωνή του το ελληνικό τραγούδι. Εδώ και 40 χρόνια ρίζωσε στις καρδιές και στα χείλη μας στίχους κορυφαίων ποιητών και μελωδίες των πιο σπουδαίων συνθετών της χώρας μας.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα λειτουργήσει όπως κάθε Δευτέρα από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ωστόσο, από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, θα είναι και πάλι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων».

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου, καθώς και το καφέ του ισογείου.

© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εθνικό Αρχαιολογικό

Ο χρυσός των Μυκηνών, τα κυκλαδικά ειδώλια, τα αριστουργήματα της αρχαίας γλυπτικής, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» θα συνθέσουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη Δευτέρα 7 Αυγούστου ένα νυχτερινό πανόραμα και μια σπάνια εμπειρία περιήγησης για όσους παραμένουν στην πόλη.

Ειδικότερα, από τις 20:00 έως τις 24:00, το ΕΑΜ θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο για να καλωσορίσει τη μεγαλύτερη πανσέληνο του καλοκαιριού και τους επισκέπτες που επιθυμούν να μαγευτούν στις αναρίθμητες αίθουσές του. Από τις 20.15 ως τις 21.15, αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Ελλήνων Ξεναγών, θα ξεδιπλώσουν στις ολόφωτες αίθουσες τις δικές τους "Νυχτερινές Ιστορίες", αφηγούμενοι άγνωστες όψεις των εκθεμάτων, που συναντούν τους μύθους και τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Από τις 21.30 ως τις 23.00 στον δροσερό εσωτερικό κήπο του Μουσείου, θα ακολουθήσει συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα.

Με αφορμή τη λαμπρότερη πανσέληνο του χρόνου, η ερμηνεύτρια θα προσφέρει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις δύο προσωπικές της δουλειές (Γυναίκα Τριαντάφυλλο-Λευκό Χαρτί), τις καινούργιες διασκευές σε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου (Για χατίρι σου, Δεν έχει αρχή, Τι να θυμηθώ, Χόρεψαν τ'άσπρα πουλιά), καθώς και ένα απάνθισμα από τα πιο μελωδικά τραγούδια μεγάλων συνθετών, με τη συνοδεία του Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη συμμετοχή του Γιάννη Παλαμίδα στο τραγούδι.

Ώρα έναρξης: 20.00

Ώρα τελευταίας εισόδου επισκεπτών: 23.30

Πειραιάς

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς και οι Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαιολογικών Χώρων- Μνημείων Πειραιώς, συνδιοργανώνουν τη μουσική βραδιά «Μελωδίες στην Πανσέληνο» τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς (Χαρ. Τρικούπη 31).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σπουδαία έργα της αρχαίας τέχνης στην υπαίθρια έκθεση του Μουσείου, συνοδεία επιλεγμένης μουσικής με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και το μουσικό σύνολο «The Underground Youth Orchestra».

Μανώλης Χάρος, Το Φεγγάρι του Αυγούστου 

Λάρισα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα υποδέχεται τη φετινή πανσέληνο την Δευτέρα 7 Αυγούστου με δύο δράσεις: ελεύθερη ξενάγηση στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής», με έργα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου που φιλοξενείται στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους – Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα από τη ξεναγό της Πινακοθήκης Αθανασία Γκούνη και την προβολή του video art στον προαύλιο χώρο του καφέ μετά το πέρας της ξενάγησης με τίτλο “Stop the moon”. Μία ιδιαίτερη διαπραγμάτευση του ταξιδιού της σελήνης ως ουράνιο σώμα το οποίο μετασχηματίζεται σε συλλογικές αναφορές και μνήμες για να εξελιχθεί σε πιο προσωπικές εικόνες.

Σύλληψη - υλοποίηση video art από τους εικαστικούς: Μαρίνα Γούλα, Άρτεμις Διαμαντή, Δήμητρα Ραiσάκου.

Οι επισκέπτες της Πινακοθήκης θα μπορούν να συνεχίσουν τη βραδιά τους και να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι στον προαύλιο χώρο του νέου μπαρ της Πινακοθήκης. Ώρα ξενάγησης: 19.30 (διάρκεια 1 ώρα),μετά θα ακολουθήσει η προβολή του video art

Εκδήλωση διοργανώνεται και στο Διαχρονικό Μουσείο την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. Στο πλαίσιο συνεργασίας με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, οι μουσικοί Νίκος Θεριμιώτης (κιθάρα) και Δημήτρης Καραμανώλης (βιολί) θα παρουσιάσουν πρόγραμμα της προκλασικής και ρομαντικής περιόδου με έργα των G. Ph. Teleman, E. Granados και N. Paganini με τίτλο «Μουσική Πανσέληνος».

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο με αποσπάσματα από το "Όνειρο θερινής νυκτός" του Σαίξπηρ, τον "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα και ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών (Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου κ.α.). Συμμετέχει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ν. Λάρισας «Άλκηστις», υπό τις οδηγίες του Άκυ Μητσούλη.

Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο του μουσείου, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα μεσάνυχτα.

Κάστρο Βελίκας

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ., οργανώνεται εκδήλωση στο Κάστρο Βελίκας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, τον Δήμο Αγιάς – Κοινωφελή Επιχείρηση Καλυψώ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας «Φιλοκτήτης». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Τσιωνάς (τραγούδι, κιθάρα), Μαριάννα Ζάχου (τραγούδι)

Μαζί τους: Βαγγέλης Τσιαπλές (μπουζούκι), Πάνος Κοσμίδης (πιάνο)

Της συναυλίας θα προηγηθεί το Θεατρικό Δρώμενο «Τριάντα Τρία Νοσταλγικά Φεγγάρια» του Οδυσσέα Τσιντζιράκου με τους ηθοποιούς του Θεσσαλικού Θεάτρου Πόπη Πελτεκοπούλου και Χρήστο Χαλβατζάρα.

Λεωφορείο του Δήμου θα μεταφέρει στο Κάστρο όσους το επιθυμούν, ώρα 8 μμ από το Δημοτικό Αναψυκτήριο Πλατανιάς.

Υπέροχη μουσική

Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, στο Κέντρο της Αθήνας, θα εμφανιστεί η φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στο μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Βραυρώνας μετά τις ξεναγήσεις θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές».

Στο Ναό Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου), στον περιβάλλοντα χώρο, δίνει συναυλία ο Haig Yazdjian με «Μουσική της Ανατολής σε βυζαντινούς δρόμους.»

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα εμφανιστεί στο Παλαμήδι θα εμφανιστεί η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Διονύσης Τσακνής με μικρό σύνολο ορχήστρας στο αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας. Στην αρχαία Μεσσήνη δίνουν συναυλία οι Young Master players από την Ακαδημία της Βιέννης.

Οι «Μουσικοί του δρόμου» (Sailing Tomatoes, Λόγου Χάρη και Μαρία Ευλαβή) λαμβάνουν μέρος στη συναυλία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στο γειτονικό Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου θα φιλοξενήσει συναυλία κλασικής μουσικής με την Ολγα Holdolff Μυριάγκου. Οι SamaN Project μας περιμένουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ Σάμου, με παραδοσιακή, ρεμπέτικη και σμυρναίικη μουσική.

Στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων, στην Κρήτη, θα εμφανιστεί ο Μάριος Φραγκούλης σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Συμμετέχουν ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η Δήμητρα Σελεμίδου και η Χορωδία Μαλίων.

Ο Βασίλη-ζούμε-για-να-σ-ακούμε Βασίλης Παπακωνσταντίνου, θα δώσει συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της εντυπωσιακής Ακρόπολης της Πρόερνας (21.30). Την οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας.

Ο δήμος Ναυπακτίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις με συναυλία του Γιάννη Κότσιρα στο Κάστρο Ναυπάκτου, αύριο Κυριακή στις 21.00.

Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, Ημαθίας, εγκαινιάζεται μετά τη συντήρηση και την αποκατάσταση του με την πρώτη πανσέληνο του Αυγούστου. Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί το θεατρικό αναλόγιο «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Διαβάζουν οι συγγραφείς: Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης και Θεόδωρος Γρηγοριάδης.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα παραμείνει κλειστός και φέτος, για λόγους ασφαλείας. Ανοικτός μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου, αλλά χωρίς εκδήλωση.

 

Φωτογραφία: SOOC