Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους γίνουν 60 ετών κατά την ισχύ της διάταξης

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους γίνουν 60 ετών κατά την ισχύ της διάταξης

Με νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο της υποχρεωτικότητας και μετά το χρονικό πλαίσιο που ορίζει η διάταξη ώστε να αφορά και όσους γίνουν 60 ετών, μετά τον προσεχή Ιανουάριο.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, είπε ότι το ΣτΕ, προ κορονοϊού, είχε λύσει το θέμα μεταξύ της ισορροπίας της ατομικής επιλογής και της δημόσιας υγείας, λέγοντας σε γονείς που δεν ήθελαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ότι ήταν σωστή η θέση παιδικών σταθμών που δεν αποδεχόταν τα ανεμβολίαστα παιδιά για λόγους δημόσιας υγείας. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και άλλα δικαστήρια άλλων χωρών, που προκρίνουν την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός επικαλέστηκε τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι κατά βάση κινδυνεύουν σήμερα οι ομάδες που είναι άνω των 60 ετών, δεδομένου ότι 7 στους 10 στις ΜΕΘ είναι άνω των 60 ετών, οι θάνατοι 9 στους 10 είναι σε άνω των 60 ετών και επισήμανε ότι η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ προέρχεται από αυτή την ομάδα ατόμων.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός είπε ότι είναι στάση που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. «Μπορείτε να διαφωνείτε πολιτικά και να λέτε ότι δεν είναι σωστό μέτρο. Στο αν είναι αντισυνταγματικό όμως, πρέπει να έχετε ξεκάθαρη θέση η αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι το πρόστιμο είναι διοικητικό μέτρο, δεν είναι φορολογικό μέτρο για να τηρηθεί η αρχή τής αναλογικότητας, και το πρόστιμο θα πάει στο ΕΣΥ που επιβαρύνεται από αυτή την κατηγορία ατόμων.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση μας έχει προτείνει υποχρεωτικότητα στον Στρατό και στην Σστυνομία. Για να το προτείνετε, προφανώς εκτιμάτε ότι είναι συνταγματικά ανεκτό. Τώρα ο κ. Ξανθός επικαλείται προβληματισμούς για τη συνταγματικότητα της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60, που τα ίδια θα επικαλεστεί κάποιος για τον Στρατό και την Αστυνομία», παρατήρησε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι σήμερα ο κ. Ξανθός δεν είχε το σθένος να σηκωθεί και να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί πολιτικά με την τροπολογία αλλά δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας. «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ήσασταν κυβέρνηση 4,5 χρόνια. Δεν επιτρέπεται σε ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει, να μην μπορείτε να τοποθετηθείτε και να πείτε αν είναι ή δεν είναι συνταγματική η διάταξη. Είναι δυνατόν, αν πάει αυτό το θέμα αύριο στα δικαστήρια, αυτός που θα κρίνει, να μην ξέρει ποια ήταν η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;», είπε ο κ. Πλεύρης που τόνισε ότι εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή του στάση, την ώρα μάλιστα που ο ελληνικός λαός περιμένει να ακούσει ποια είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα.