Υπουργείο Υγείας: Η πραγματικότητα για τις ΜΕΘ με αριθμούς

Υπουργείο Υγείας: Η πραγματικότητα για τις ΜΕΘ με αριθμούς

«ΜΕΘ: Η πραγματικότητα σε αριθμούς» τιτλοφορείται βίντεο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο σύμφωνα με ανακοίνωσή του, παρουσιάζεται «η αλήθεια που καταρρίπτει τους μύθους για τις κλίνες ΜΕΘ, τη λειτουργία του ΕΣΥ και τη στελέχωσή του».

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο βίντεο, αφορούν στην αύξηση των ΜΕΘ, την στελέχωση τους με επικουρικό αλλά και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανά νοσοκομείο, αλλά και τον εξοπλισμό τους με μηχανήματα μέσα στην τελευταία διετία της πανδημίας.

Ειδικότερα, το βίντεο επιχειρεί να απαντήσει σε «τέσσερις μύθους» που σύμφωνα με το υπουργείο έχουν διαδοθεί σε σχέση με την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Στο σποτ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν το 2019 σήμερα υπάρχουν 1.105, ενώ τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 8726 εργαζόμενους σε μόνιμο προσωπικό και με 15.732 σε επικουρικό προσωπικό – που αφορά γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους και στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα τονίζονται:

  • Μύθος 1ος το γεγονός ότι οι κλίνες ΜΕΘ δεν αυξήθηκαν: Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως από 557 κλίνες ΜΕΘ το 2019 αυξήθηκαν σε 1.105. Στο video παρατίθενται παραδείγματα της ενίσχυσης συγκεκριμένων νοσοκομείων, όπως το Σωτηρία και το ΚΑΤ.
  • Μύθος 2ος η κατηγορία πως οι ΜΕΘ δεν έχουν στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό: Αντιθέτως, τα νούμερα είναι κατατοπιστικά. Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν προσληφθεί 2.114 γιατροί, 797 νοσηλευτές και 818 λοιπό προσωπικό και αντίστοιχα 15.732 άτομα ως επικουρικό προσωπικό.
  • Μύθος 3ος το γεγονός ότι βαπτίστηκαν ΜΕΘ κάποια κρεβάτια χωρίς εξοπλισμό: Αντίθετα, οι νέες ΜΕΘ εξοπλίστηκαν με αναπνευστήρες, μόνιτορ, αντλίες, μάσκες οξυγόνου υπερηχοτομογράφους κτλ.
  • Μύθος 4ος η πίεση του ΕΣΥ, που δεν δικαιολογείται με τόσες ΜΕΘ και μόνο 600 διασωληνωμένους: Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν εξυπηρετούνται μονάχα περιστατικά Covid. 645 από τις συνολικές ΜΕΘ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα.

Η μόνη αλήθεια, σύμφωνα με το βίντεο που ανάρτησε στο YouTube το υπουργείο Υγείας, είναι πως σήμερα η χώρα έχει 1.105 κλίνες ΜΕΘ (13,5 ανά 100.000 κατοίκους) και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αριθμό κλινών ανά 100.000 κατοίκους.


Δείτε και το βίντεο: