Υψηλή η μεταδοτικότητα της Όμικρον στα παιδιά - Προς αναθεώρηση τα σχολικά πρωτόκολλα

Υψηλή η μεταδοτικότητα της Όμικρον στα παιδιά - Προς αναθεώρηση τα σχολικά πρωτόκολλα

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει το στέλεχος Όμικρον σαρώνοντας τη μία χώρα μετά την άλλη με μονάχα στη Γαλλία να καταγράφονται 208.000 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο δηλαδή μολύνσεις που ξεπερνούν κατά αρκετές χιλιάδες ακόμα και τον πληθυσμό μίας πόλης σαν την Πάτρα.

Το χαρακτηριστικό του νέου στελέχους, πέραν της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητας του, είναι πως πλήττει πολύ περισσότερο τα παιδιά. Ακριβώς γι’αυτούς τους λόγους έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές έξω από φαρμακεία και έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των rapid τεστ στις περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής η Όμικρον στέλνει πολύ περισσότερα παιδιά στο νοσοκομείο κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 35% και αφορούν παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας ακόμα και κάτω των πέντε ετών.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής προσθέτει πως η Όμικρον φαίνεται να εκδηλώνεται με βαρύτερα συμπτώματα στα παιδιά, κάτι που συμβάλλει στο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο. Από τη μεριά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Άλκης Βατόπουλος προσθέτει πως ο λόγος που η Όμικρον διασπείρεται με τόσο μεγάλη ευκολία στους πληθυσμούς των ατόμων νεαρής ηλικίας είναι πως σε αυτές τις ηλικίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι αρκετά χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό των ενηλίκων και συνεπώς ο κορονοϊός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθεί.

Τα ηλικιακά ποσοστά των κρουσμάτων δείχνουν ξεκάθαρα πως η μετάλλαξη Όμικρον φλερτάρει πολύ περισσότερο με τις νεαρές ηλικίες καθώς μόλις το 6% των νέων διαγνώσεων αφορά άτομα άνω των 65 ετών ενώ το 22% αφορά παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών.

Στη χώρα μας 6 βρέφη νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα και η υψηλή διάδοση του νέου στελέχους αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τον γρηγορότερο εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων. Ένας στους δύο έφηβους ηλικίας 15-17 ετών και ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 12-14 ετών να έχει ήδη εμβολιαστεί.

Στις μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών) έχουν πραγματοποιηθεί 15.000 εμβολιασμοί και ήδη άνοιξαν περισσότερα από 120.000 νέα ραντεβού για τον Ιανουάριο του 2022 στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr προκειμένου να ανοίξουν βήμα και οι εμβολιασμοί των μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού στις αρχές της νέας χρονιάς καθώς στις 3/1 παραλαμβάνουμε νέες παρτίδες του παιδιατρικού εμβολίου της Pfizer-BionTech. 

Υπό αναθεώρηση τα σχολικά πρωτόκολλα 

Όπως η Όμικρον προκαλεί «αναταράξεις» στους επαγγελματικούς κλάδους, το ίδιο φαινόμενο αναμένεται να καταγραφεί στα σχολεία με το άνοιγμα το νέο έτος.

Κατά την επιστροφή λοιπόν στα θρανία είναι πολύ πιθανό να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων ειδικά στις μικρές τάξεις εκεί όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ μικρό καθώς οι εμβολιασμοί για τις ηλικίες αυτές ξεκίνησαν πάρα πολύ πρόσφατα. Όπως λοιπόν εξηγεί  ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος είναι σίγουρο σχεδόν ότι θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν τα ισχύοντα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων και τα παιδιά να επιστρέψουν πίσω στα θρανία με εργαστηριακό έλεγχο (rapid test ή PCR μοριακό τεστ)  ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό να ματαιωθούν οι σχολικές εκδρομές.

Επίσης, μπορεί να αναθεωρηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων για τις συρροές όπου θα κλείνει το τμήμα και να γίνει μικρότερο το όριο από το ισχύον (50% των μαθητών της τάξης συν ένα). 

Η επέλαση της Όμικρον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ ξαναφέρνει στο τραπέζι το ζήτημα το υποχρεωτικό εμβολιασμό, με τη γειτονική μας Ιταλία να σκέφτεται σοβαρά να καθιερώσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας ανεξαρτήτως θέσης  εργασίας, ενώ και στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού να κατέβει στην ηλικία των 50 ετών και να μειωθεί η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού. 

Μία ορμητική διασπορά της Όμικρον στις παιδικές και τις εφηβικές ηλικίες θα μπορούσε ακόμα και να χαμηλώσει τον ηλικιακό πήχη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με την Αυστρία να είναι η πρώτη χώρα που έχει καθιερώσει υποχρεωτικό από 1η Φεβρουαρίου τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 14 ετών και άνω - κάτι βέβαια το οποίο δεν αναμένεται να αποφασιστεί εύκολα στην Ελλάδα καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αρκετά επιφυλακτική και δεν επιθυμεί να ασκηθεί πίεση στους γονείς.