Ζαούτης: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών - Προσεχώς η έγκριση για 5-11 ετών

Ζαούτης: Προτεραιότητα η αύξηση των εμβολιασμών - Προσεχώς η έγκριση για 5-11 ετών

Αποτελεσματικά και ασφαλή χαρακτήρισε τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αφού όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ δεν είναι πια νέα καθώς έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Ως προτεραιότητα ο Θ. Ζαούτης έθεσε την αύξηση των εμβολιασμών, εκτιμώντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που συζητάμε για τα εμβόλια. Εκτίμησε επίσης πως οι νέες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για αύξηση των εμβολιασμών,όμως θα ήταν καλύτερα το κίνητρο να είναι να μην αρρωστήσουμε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, εξήγησε πως δεν υπάρχει κάποια έγκριση ακόμα αλλά αναμένεται το επόμενο διάστημα και πως η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από εκείνη που χορηγείται στους ενήλικες.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνολικότερες αρνητικές συνέπειες του κορονοϊού στα παιδιά, που ξεπερνούν, όπως είπε, τη νόσο. Με το κλείσιμο των σχολείων, εξήγησε αυξήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μελέτες αναφέρουν ότι αλλάζει ακόμη και το προσδόκιμο ζωής από τις συνέπειες της πανδημίας. Επίσης τόνισε πως η πιθανότητα για long covid στα παιδιά είναι 10%.