'Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Γιώργος Γούλας

'Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Γιώργος Γούλας

Ο Γιώργος Γούλας γεννήθηκε στην Καρδίτσα Θεσσαλίας το 1919. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε από τον επίσης Καρδιτσιώτη και ζωγράφο Δημήτρη Γιολδάση σε ηλικία μόλις 12 ετών (ωστόσο είναι γνωστό ότι από πολύ μικρή παιδική ηλικία ζωγράφιζε μόνος του). Πήρε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στο ζωγράφο Κώστα Παύλου (Πωλ) και πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση όντας παιδί ακόμα, το 1928, στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη της Καρδίτσας, Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Καρδίτσα. Στα 18 του κατέβηκε στην Αθηνα όπου γράφτηκε κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του στην Νομική σχολή, την οποία όμως δεν παρακολούθησε. Αντίθετα συμμετείχε στα μαθήματα της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά δεν μπόρεσε να αποφοιτήσει (οι σπουδές του διακόπηκαν όταν στάλθηκε εξορία στη Μακρόνησο).

Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση 1940-1944, συμμετέχοντας ενεργά   στον αγώνα. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και στη συνέχεια στην Εθνική Αντίσταση στην περιοχή του Ιτάμου, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Μετά την Κατοχή κυνηγήθηκε όπως και οι περισσότεροι αγωνιστές της Αντίστασης από το κράτος και τους Ταφγματασφαλίτες και εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό πολεμώντας για λαϊκή απελευθέρωση και κοινωνική δικαιοσύνη,   για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. Η συμμετοχή του στους αγώνες του κόστισε πολλές διώξεις και ταλαιπωρίες.

Αργότερα έζησε στην Αθήνα χωρίς να ξεχάσει ποτέ την Γενέτειρα του και ζωγράφιζε     κάνοντας πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, την Καρδίτσα και το εξωτερικό. Συμμετείχε στις Πανελλήνιες καθώς και άλλες ομαδικές, βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρέμεινε συνεπής στις ιδέες του ως το τέλος της ζωής του. Οι νεότεροι συνάδελφοι τον θυμόμαστε μέχρι και πριν λίγα χρόνια να δίνει το πάντα το «παρών» σε όλες τις συγκεντρώσεις.

Τα έργα του ήταν εμπνευσμένα από το μόχθο των αγροτών της Θεσσαλίας, αλλά και πό τους αγώνες των εργατών γης. Μεγάλο μέρος του έργου του επίσης είναι εμπνευσμένο από θέματα της Κατοχής. Με αφορμή έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 1996 στην πόλη του, δώρισε αρκετούς πίνακες στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, που εκτίθενται στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης.

΄Εργο του που απεικόνιζε το κολαστήριο της Μακρονήσου παρουσιάσθηκε από το ΕΕΤΕ στην έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1936-1949, Φυλακές και εξορίες ως το 1967» στο Κέντρο Τεχνών (Πάρκο Ελευθερίας) του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), το Νοέμβρη του 2014.

Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, σε πινακοθήκες πολλών πόλεων της χώρας   και του εξωτερικού, καθώς και σε δημοτικές συλλογές, νομαρχίες, ατομικές συλλογές κ.λ.π.

Πολλές αναφορές στο έργο του έχουν δημοσιευθεί. Πιο γνωστές πηγές:   «Θεσσαλική ζωγραφική» του Φώτη Βογιατζή, «Λεύκωμα Ελληνικής ζωγραφικής», Λεύκωμα έργων Γιώργου Γούλα, , εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο ένθετο Ε - ΙΣΤΟΡΙΚΑ,   εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, περιοδικά όπως: ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ κ.α.

Έζησε στον Υμηττό και απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών.

Η κηδεία του έγινε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015, στο Νεκροταφείο του Βύρωνα 2015.