Transformation of Commons: Ένα εικαστικό δοκίμιο του Πέτρου Μώρη στο Σπίτι της Κύπρου

Transformation of Commons: Ένα εικαστικό δοκίμιο του Πέτρου Μώρη στο Σπίτι της Κύπρου

Πέτρος Μώρης, Face as Interface, 2016 © Πέτρος Μώρης

Το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος παρουσιάζει από την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στις 20:00, την έκθεση του Πέτρου Μώρη Transformation of Commons.

Το έργο Transformation of Commons του Πέτρου Μώρη δομείται ως ένα εικαστικό δοκίμιο υπό εξέλιξη, μια χωρική και αφηγηματική κατασκευή που διαπραγματεύεται τις μεταμορφωτικές αλληλεξαρτήσεις και τις αμοιβαίες διαστρωματώσεις του υλικού, τεχνολογικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου αποτελεί τη δεύτερη εκδοχή του έργου, το οποίο αναπτύσσεται από το 2016 σε συνεργασία με το Point Center for Contemporary Art και το Cyprus Institute της Λευκωσίας. Η παρούσα εγκατάσταση εκτυλίσσεται μέσα από μια αλληλουχία ψηφιακών προβολών, οι οποίες συστήνονται στο χώρο ως γλυπτά φωτός. Πρωταρχική ύλη των έργων αυτών αποτελεί μια σειρά τρισδιάστατων μοντέλων που προέκυψαν από την υπολογιστική επεξεργασία φωτογραφικών αρχείων που ο καλλιτέχνης συνέλεξε κατά τις επισκέψεις του σε αστικά και φυσικά τοπία στη Κύπρο. Θραύσματα του γεωλογικού και αρχαιολογικού υποστρώματος, τεχνολογίες διαχείρισης της ενέργειας και της πληροφορίας, επιδερμίδες και δομές του ανόργανου και οργανικού πεδίου διαπλέκονται ώστε να ιχνηλατήσουν τις ιστορικές, επιστημολογικές και μορφολογικές συσχετίσεις μεταξύ φυσικών φαινομένων, τεχνολογικών υποδομών, των υλικών και άυλων εκφάνσεων της μνήμης.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Πέτρος Μώρης (1986, Λαμία) είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του μεταπτυχιακού προγράμματος MFA in Curating του Goldsmiths University του Λονδίνου. Αυτό τον καιρό εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει υπάρξει υποψήφιος για τα βραβεία ΔΕΣΤΕ 2015 και έχει βραβευτεί με το 1ο Έπαθλο Γ. Σπυρόπουλου 2012. Έχει παρουσιάσει την προσωπική και συλλογική δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στο Point Center for Contemporary Arts, Duve Berlin, Union Pacific, Project Native Informant και SPACE και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε χώρους τέχνης, μουσεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το New Museum της Νέας Υόρκης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Σπίτι της Κύπρου, Kunstraum Niederoesterreich, Ontario College of Art & Design University, Centre Civic Can Felipa, Mestrovic Pavilion και Aarhus Art Building. Ως μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας KERNEL και των επιμελητικών projects SIM και Radical Reading έχει επιμεληθεί εκθέσεις και δρώμενα στην Μπιενάλε της Αθήνας 2011, Circuits and Currents, Whitechapel Gallery και Chisenhale Gallery και έχει δώσει διαλέξεις για την δουλειά του στο ICA του Λονδίνου, ΕΜΣΤ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, KAM Workshops και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2018

Περισσότερες πληροφορίες: www.spititiskyprou.gr