Ποιος θα πληρώσει τα 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2025
Shutterstock
Shutterstock

Ποιος θα πληρώσει τα 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2025

Με το που κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, τα βλέμματα έπεσαν -όπως ήταν αναμενόμενο- στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες την επόμενη χρονιά. Το… κοντέρ σταμάτησε στα 68,7 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, σε σχέση με το 2024, υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ή 2,2 δισ. ευρώ, αν ληφθούν υπόψη οι καθαροί φόροι, δηλαδή αυτοί που προκύπτουν, αν αφαιρεθούν οι επιστροφές οι οποίες εκτιμώνται φέτος σε 7,3 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι το κλείσιμο του 2023. Αυτομάτως προκύπτει το ερώτημα: Ποιος πληρώνει;

Τα αναλυτικά στοιχεία μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια πρώτης τάξεως εικόνα. Το επιπλέον ποσό δεν προκύπτει από αύξηση φορολογικών συντελεστών αλλά από μεγέθυνση οικονομικής δραστηριότητας και προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ενσωματώνονται και μέτρα που επηρεάζουν αρνητικά τα φορολογικά έσοδα, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ως κίνητρο για την ασφάλιση ακινήτων, η κατάργηση του τέλους ασφαλίστρων σε νέα και υφιστάμενα ασφαλιστήρια, συμβόλαια ασφάλισης ανηλίκων αλλά και η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών για τις επιχειρήσεων που θα κάνουν παροχές για τους νέους γονείς.

Ζητούμενο, επομένως, είναι η υγιής αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ποια θεωρείται υγιής διόγκωση; Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα φέρει επιπλέον 1,25 δισ. ευρώ από το φόρο προστιθέμενης αξίας, μέσα στο 2025, ενώ η ονομαστική αύξηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων κατά περισσότερο από 3%, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει επιπλέον 878 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επιπλέον, 180 εκατ. ευρώ θα αποδώσει και ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων καθώς εκτιμάται ότι τα κέρδη του 2024 (χρήσης 2024) θα είναι περισσότερα από το 2023.

Διατυπώνεται βέβαια και ο εξής αντίλογος: ναι μεν τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να προέλθουν από την αύξηση της κατανάλωσης και των εισοδημάτων, αλλά από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι και το 2025, η Ελλάδα θα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές υπολογισμού της έμμεσης φορολογίας (και ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ευρώπη) αλλά και μια φορολογική κλίμακα, η οποία θα παραμείνει χωρίς τιμαριθμική αναπροσαρμογή για ακόμη έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος, θα ροκανίσει και φέτος την όποια ονομαστική αύξηση και φυσικά θα φέρει περισσότερο χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Μπορούν τα ταμεία να συγκεντρώσουν περισσότερα από 68,7 δισ. ευρώ το 2025 και να συνεχιστεί το μπαράζ υπέρβασης των στόχων στα φορολογικά έσοδα που ξεκίνησε μετά το 2021; Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Αν προκύψουν πρόσθετα έσοδα, κυρίως από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, (και πειστούν γι’ αυτό στην Ευρώπη), το 2025 θα καταστεί εφικτό να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. Είναι «κλειδί» οι φόροι και για τον επόμενο προϋπολογισμό και ας πέφτουν όλα τα φώτα στο τι θα συμβεί με την πορεία των καθαρών δαπανών.