Χρηματιστήριο Αθηνών: Δειλή επανεμφάνιση αγοραστών και άνοδος 0,35%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δειλή επανεμφάνιση αγοραστών και άνοδος 0,35%

Δειλή επανεμφάνιση των αγοραστών, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να ξεκινά τις σημερινές συναλλαγές με αρκετές εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 11.00 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, τα οποία και διατήρησε μέχρι τέλους. Αποκαρδιωτικός ο τζίρος, αναγκάζει το σύνολο των ενεργών αναλυτών να θεωρούν πως «η συσσώρευση παραμένει το βασικό σενάριο για την εγχώρια αγορά και ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί, χρηματιστηριακά, ο μήνας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, «η επιφυλακτικότητα παραμένει ευδιάκριτη στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, με το Χ.Α. να ακολουθεί την τάση αποφυγής επενδυτικού ρίσκου που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (αργία σήμερα στο Λονδίνο). Κι αυτό διότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως έχει ισχυρότερο αντίκτυπο στην ψυχολογία των ενεργών επενδυτών, σε σύγκριση με τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve, η οποία πρόκειται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο».

Υπενθυμίζεται ότι σήμα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed έδωσε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, στην πρόσφατη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ, τονίζοντας ότι «έφθασε η ώρα να υπάρξει προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% και η αγορά εργασίας εμφανίζει ξεκάθαρη αποθέρμανση».

«Οι γεωπολιτικοί και οι οικονομικοί κίνδυνοι επανέρχονται στο επίκεντρο εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και ενόψει των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών και της πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης των ΗΠΑ και αλλού» σύμφωνα με την Citigroup.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell την Παρασκευή είχε την αναβάθμιση της Cenergy (+0,20%) στον Large Cap, από τον Mid Cap, παίρνοντας τη θέση της μητρικής Viohalco (-1,83%) που έκανε την αντίστροφη «διαδρομή». Νέα προσθήκη στον δείκτη Mid Cap ήταν αυτή  της Intralot (+3,48%), ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife (+1,44%).

Από την άλλη, στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της TITC (-0,61%) προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s κατά μία βαθμίδα, από «ΒΒ» με θετικές προοπτικές, σε «ΒΒ+» με σταθερές προοπτικές. «Η αναβάθμιση αντανακλά τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις κατά τα δύο τελευταία έτη και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη ικανότητά του για τη χρηματοδότηση της Στρατηγικής Πράσινης Ανάπτυξης του ομίλου για το 2026» αναφέρει ο οίκος.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.430,06 (-0,18%) και 1.438,87 μονάδων (+0,44%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.437,68 μονάδες (+0,35%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Εθνική (-1,28%), Viohalco (-1,83%), Coca Cola (-1,19%) και με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Πειραιώς (+1,49%), ΔΑΑ (+1,41%), ΔΕΗ (+1,21%), ΕΛΧΑ (+1,96%), Motor Oil (+2,46%), Jumbo (+1,33%), Autohellas (+3,64%), ΟΤΕ (+2,53%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Ιντρακόμ (+4,17%), Άβαξ (+2,78%), OPTIMA bank (+2,66%), ΚΛΜ (+2,35%).

Από σήμερα, οι μετοχές της ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑ (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. χωρίς το ποσό 0,0498630137 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό: 0,0473698630 ευρώ ανά μετοχή) και οι μετοχές της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (0%) με νέα ονομαστική αξία μετοχής 1,02 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,02 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών.