Χρηματιστήριο Αθηνών: Η κρίση στη Μέση Ανατολή έφερε απώλειες 1,26%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η κρίση στη Μέση Ανατολή έφερε απώλειες 1,26%

Πτωτικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή,  μετά τη χθεσινή επίθεση με πυραύλους του Ιράν, κατά στρατιωτικών και άλλων κρίσιμων υποδομών του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αναλυτές, «ο γεωπολιτικός κίνδυνος επέστρεψε δριμύτερος στο προσκήνιο των αγορών. Από χθες άρχισε μια φάση έντονης μεταβλητότητας και στροφής των επενδυτών στα θεωρούμενα πιο ασφαλή assets. Όλα θα εξαρτηθούν από την απάντηση που θα δώσει το Ισραήλ, βάσει της οποίας θα κριθεί πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, με αναπόφευκτη εμπλοκή και των ΗΠΑ και με κίνδυνο να διαταραχθεί η παγκόσμια οικονομία. Το γεγονός ότι η νέα εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή αξιολογείται ως ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο από τις αγορές φάνηκε περισσότερο στις τιμές του πετρελαίου».

Ανάλογα με τη ροή πληροφοριών - ειδήσεων, οι κινήσεις των πιο βραχυπρόθεσμων παικτών σε διεθνείς αγορές και Χ.Α., με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μεταβλητότητα που δείχνει να επιστρέφει, αλλά και την επικινδυνότητα όσων ενεργούν σε βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Την ίδια ώρα οι αγοραστές υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, ευελπιστώντας πως θα βρουν χαμηλότερες τιμές στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για το Χ.Α., ήταν μια αρκετά δυσάρεστη σύμπτωση η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που βρέθηκε σε εξέλιξη το placement των μετοχών της Εθνικής.

Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ ανακοίνωσε σήμερα ότι «το Διοικητικό Συμβούλιό του, στη συνεδρίασή της 1 Οκτωβρίου 2024, ενέκρινε στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, ήτοι από 7,55 έως 7,65 ευρώ ανά προσφερόμενη μετοχή».

«Οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς έχουν λάβει εντολές ζήτησης που υπερβαίνουν κατά πολλαπλάσια τις προσφερόμενες μετοχές σε αυτό το στενότερο εύρος τιμών. Οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά, ότι αιτήσεις κάτω από το κατώτερο όριο του στενότερου εύρους τιμών δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των προσφερόμενων μετοχών», αναφέρει το ΤΧΣ.

Αύριο, Πέμπτη, θα υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ και την τράπεζα, για την τελική τιμή διάθεσης και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, με μειωμένο επιτόκιο θα γίνει η διάθεση της νέας έκδοσης των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας (13 εβδομάδων) του ελληνικού δημοσίου. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το επιτόκιο των συγκεκριμένων εντόκων διαμορφώθηκε στο 2,84%, έναντι 3,23% στην προηγούμενη δημοπρασία του Ιουλίου. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 946 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού να φθάσει τις 1,89 φορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με αναλυτές, «η κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, μετά την ανεξέλεγκτη τροπή που λαμβάνει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, βάζει σε υψηλό ρίσκο μια σειρά χωρών στην πιο νευραλγική περιοχή του πλανήτη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αντίδραση των αγορών. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές θα βρίσκονται σε διαδικασία ανατιμολόγησης του ρίσκου, υπό τη σκιά της ανησυχίας για κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

Από την άλλη, συνεχίζεται το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για τον τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, αλλά και για την ελληνική οικονομία, από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικούς οίκους.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,3%, από 1,9% που ήταν πριν προχωρά η UniCredit σε έκθεσή της, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί αυτήν την κίνηση λόγω μιας ισχυρότερης από την αναμενόμενη μεταφερόμενης επίδρασης, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή στο 1,7% για το 2025.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό βηματισμό, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.423,93 μονάδες (-1,60%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.428,81 μονάδες (-1,26%), ενώ ο τζίρος έφτασε στα 198 εκατ., από τα οποία τα 69,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-3,03%), Eurobank (-2,32%), Aegean Airlines (-3,65%), Viohalco (-2,44%), Metlen (-3,09%), Cenergy (-2%), ΔΕΗ (-2%), Ελλάκτωρ (-3,07%), ΕΛΧΑ (-2,55%), ΟΤΕ (-2,22%).

Με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΔΑΑ (+0,11%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%) και Coca Cola (+1,38%).