Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια ανοδική αντίδραση μετά τις «βαριές» απώλειες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια ανοδική αντίδραση μετά τις «βαριές» απώλειες

Στον απόηχο της χθεσινής σημαντικής διόρθωσης, κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, προσπαθώντας να βγάλει αντίδραση, παίρνοντας βοήθειες και από τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά με εμφανή τα σημάδια της έντονης νευρικότητας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «η χθεσινή υποχώρηση ήταν ένας συνδυασμός της διορθωτικής πορείας των διεθνών αγορών, αλλά και της μείωσης της επιρροής στους δείκτες FTSE-Russel κάποιων δεικτοβαρών μετοχών, λόγω αύξησης της στάθμισης της Πειραιώς».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «το Χ.Α. έχει μπει σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση τεχνικού χαρακτήρα και σημαντικής μεταβλητότητας, η οποία αναμένεται να περατωθεί την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί το triple witching Μαρτίου και το rebalancing των δεικτών FTSE-Russel. Μέχρι να ολοκληρωθεί placement της Πειραιώς, η αγορά είχε στηριχτεί και η όποια διόρθωση περιοριζόταν σε επιμέρους τίτλους, χωρίς να έχει «αντανάκλαση» στον γενικό δείκτη. Η χθεσινή πτωτική εκτόνωση επανέφερε τις αποτιμήσεις σε λογικότερα επίπεδα και πλέον πολλά για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν οι εισηγμένες».

Τις οικονομικές της επιδόσεις για το 2023 δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, κλείνοντας των κύκλο των ανακοινώσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Τα οργανικά κέρδη της ΕΤΕ υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση έκανε λόγο για διανομή μερίσματος, που αντιστοιχεί στο 25% - 30% επί των κερδών.

Η JP Morgan, μετά τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για το 2023 και την καθοδήγηση για τα έτη 2024-2026, επισημαίνει ότι «έρχονται περαιτέρω αναβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) λόγω καλύτερων καθαρών εσόδων από τόκους».

Τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας ξεπέρασαν κατά 15% τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τονίζει η Deutsche Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τον στόχο των 8,3 ευρώ για τη μετοχή και τη σύσταση «buy».

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της και της αγοράς. Η τιμή - στόχος διατηρείται στα 8,90 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση «αγοράς».

Στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ακολουθούν σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι Aegean Airlines, Πετρόπουλος και Trade Estates. Την Τετάρτη τη «σκυτάλη» παίρνουν οι TITC και ΟΠΑΠ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ως ήταν αναμενόμενο, ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα, αλλά απόλυτα ικανοποιητικά επίπεδα με σαφώς καλύτερη εικόνα τα μη τραπεζικά blue chips, ενώ περιορισμένες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήραν οι traders σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.386,21 (-0,36%) και 1.400,07 μονάδων (+0,63%) και έκλεισε στις 1.395,86 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,33%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 201,5 εκατ., από τα οποία τα 30,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη οι Εθνική (+1,39%), Aegean Airlines (+2,59%), Coca Cola (+2,16%), Lamda Development (+1,55%), Autohellas (+2%), Cenergy (+2%), ΟΤΕ (+1,05%) και Σαράντης (+3,60%) Αντίθετα, με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (-0,71%), Eurobank (-3,74%), Πειραιώς (-0,15%), ΔΕΗ (-0,09%), ΕΛΧΑ (-0,92%), ΟΠΑΠ (-0,42%) και TITC (-1,36%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,22%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,25%), Κρι Κρι (+2,7% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και Αλουμύλ (+2,69%).