Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν το προϊόν «Ελλάδα»

Γιατί οι επενδυτές αγοράζουν το προϊόν «Ελλάδα»

Ισχυρή κυβέρνηση, σημαίνει ισχυρή βούληση και αποτελεσματικές πράξεις. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την αδυναμία σύσσωμης της αντιπολίτευσης να αρθρώσει έναν ρεαλιστικό οικονομικό εναλλακτικό λόγο, η επενδυτική κοινότητα έχει υψηλότατες προσδοκίες και απαιτήσεις από τη Δευτέρα το πρωί και μετά.

Την τελευταία περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι μηχανές στο Χρηματιστήριο έχουν ανεβάσει στροφές, κατοχυρώνοντας για τα καλά τα επίπεδα των 1.250 μονάδων και διεκδικώντας νέα υψηλά.

Η εξαγορά των Attica Stores από την Ideal Holdings, μέσω της απόκτησης του 100% της μητρικής εταιρείας KT Golden Retail Venture Limited, η επιτυχής έξοδος της Alpha Bank στις αγορές με την έκδοση ενός ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) ύψους 500 εκατ. με επιτόκιο 6,785%, με τριπλάσια μάλιστα υπερκάλυψη, η ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών και από τις υπόλοιπες τράπεζες, η δημιουργία του πέμπτου συστημικού πυλώνα από την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια Τράπεζα που αποκτά άλλες διαστάσεις μετά την απόκτηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC, η επιτυχημένη επανέκδοση του Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 2042, με απόδοση 3,99% με υπερτριπλάσια κάλυψη καθώς και η ανακοίνωση της πρόθεσης της Currys να πωλήσει την «Κωτσόβολος» αποδεικνύουν πως οι συντελεστές της αγοράς ετοιμάζονται για τα καλύτερα.

Όπως διαπιστώνουμε από τα ανωτέρω, οι επενδυτές αγοράζουν το χρηματοοικονομικό προϊόν «Ελλάδα». Αγοράζουν ομόλογα γνωρίζοντας πως σύντομα θα τιμολογηθούν διαφορετικά μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αγοράζουν μετοχές γνωρίζοντας πως και αυτές θα αποκτήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις λόγω των αναμενόμενων μαζικών εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Αγοράζουν επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, που θα βγουν κερδισμένες από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία και μέσα στο 2023. 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο ολοένα και περισσότερων επενδυτών. Η απόδοση του Γενικού Δείκτη κατά +89,27% μέσα στην τελευταία τριετία, κατά +50,47% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, κατά +39,62% στο τελευταίο εξάμηνο, κατά +20,51% στο τελευταίο τρίμηνο και κατά +11,71% μέσα στον τελευταίο μήνα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Ειδικά όταν η άνοδος του Γενικού Δείκτη έχει συνοδευτεί από σημαντικότατη άνοδο του τζίρου συναλλαγών.

O αριθμός των ενεργών κωδικών στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε το 25.000. Οι ξένοι ενεργοί κωδικοί υπερβαίνουν τους 800, με σχεδόν το 47% να είναι νομικά πρόσωπα με έδρα στην Κύπρο.

Οι ξένοι κωδικοί πραγματοποιούν συναλλαγές που υπερβαίνουν το 59% του συνόλου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με πρωταγωνιστές επενδυτικά σχήματα από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ελβετία.  

Η χαμηλή συμμετοχή εγχώριων και ξένων επενδυτών, μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη φάση, αφού γίνεται φανερό πως υπάρχει ένα τεράστιος δυνητικός επενδυτικός κύκλος που θα ανοίξει. Τόσο από την πλευρά του εσωτερικού με τη συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση των μερίδων, όσο και από την πλευρά του εξωτερικού, αφού αναμένεται να εμφανιστούν πολλά και ευμεγέθη funds αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

Άλλωστε οι αποτιμήσεις σε ορισμένους κλάδους εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σχέση με αντίστοιχες μετοχές και κλάδους ξένων χρηματιστηρίων. Υποσχόμενες με αυτόν τον τρόπο ικανές αποδόσεις και σημαντικά περιθώρια υπεραξιών με βάση τις «τιμές - στόχους», που θέτουν και αναβαθμίζουν διαρκώς οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι.

Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις της επενδυτικής κοινότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι μεγάλες. Και απορρέουν από την εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις για την εκλογή μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την ορκωμοσίας μιας ισχυρής κυβέρνησης. Οι αγορές δεν θα επιτρέψουν ούτε ολιγωρίες ούτε πισωγυρίσματα.

Οι αγορές έχουν δώσει δείγματα γραφής της εμπιστοσύνης που δείχνουν προς την κυβέρνηση. Το ίδιο και οι πολίτες. Κυβέρνηση και επενδυτές καλούνται να χορέψουν από κοινού ένα τανγκό που θα προσφέρει ανάπτυξη, απασχόληση, κέρδη και υπεραξίες.