Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη με τις τράπεζες στη θέση του οδηγού

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη με τις τράπεζες στη θέση του οδηγού

Συνεδρίαση - προσπάθεια αντίδρασης και εξισορρόπησης των χθεσινών πιέσεων η σημερινή, με το ελληνικό χρηματιστήριο να επιχειρεί και να πετυχαίνει να καλύψει σημαντικό κομμάτι των χτεσινών απωλειών, την ώρα που η εικόνα στις διεθνείς αγορές δείχνει σταθεροποιητική, με τους επενδυτές να περιμένουν τις βραδινές ανακοινώσεις, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε με θετικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών και μετά τα πρώτα επιφυλακτικά λεπτά, ενώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.402,44 (-0,07%) και 1.419,34 μονάδων (+1,13%) και έκλεισε στις 1.417,72 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,02%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 140 εκατ., από τα οποία τα 20,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, «η άρνηση της Moody’s να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, η επιφυλακτική έκθεση της JP Morgan, όσον αφορά την προσδοκία αναβάθμισης του Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές και η ευδιάκριτη υποχώρηση της τιμής της μετοχής της Πειραιώς χαμηλότερα του πρόσφατου placement, έδρασαν επιβαρυντικά στην ψυχολογία των γρήγορων traders, κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Συμπερασματικά, όταν δύο οίκοι με σημαντικό ‘ειδικό βάρος’ δεν επικροτούν το ευρύτερο αφήγημα που ‘καλλιεργείται’ στο Χ.Α., ασφαλώς και είναι κάτι που θα προβληματίσει τους επενδυτές. Παραμένει σαν πρώτη στήριξη, για τον γενικό δείκτη, η ζώνη 1.385 – 1.380, ενώ όσο το Χ.Α. αδυνατεί να επιστρέψει σε τιμές υψηλότερα των 1.431 μονάδων, κινδυνεύει με νέα πλαγιολίσθηση».

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη άποψη, σύμφωνα με την οποία, «κάθε διορθωτική κίνηση της αγοράς είναι εποικοδομητική, καθώς δίνει την ευκαιρία σε νέους επενδυτές να τοποθετηθούν, την ώρα που τα κέρδη που έχουν προηγηθεί είναι σημαντικά και ορισμένοι παίκτες ‘κλειδώνουν’ κάποια από αυτά και ορθώς πράττουν».

Βραχυπρόθεσμα, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, αναμένεται να βρεθούν οι βραδινές ανακοινώσεις της Fed, αλλά και οι δηλώσεις Πάουελ που θα ακολουθήσουν για τυχόν ενδείξεις σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance διαμορφώθηκε το επιτόκιο για τον τίτλο Tier 2 λήξης το 2035 (με δικαίωμα ανάκλησης τον Ιούνιο του 2030) της Εθνικής Τράπεζας, στο 5,875% από 6,25%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,75 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, «η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πώληση των ποσοστών που διατηρεί στις τράπεζες έως τα τέλη του έτους, ενώ θα σημειώσει ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η οικονομία ανακάμπτει», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Στο 2,85% διαμορφώθηκε η απόδοση στην επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 3,875%, λήξεως 15 Ιουνίου 2028 και ύψους 250 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 929 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και αν συνυπολογιστούν οι απώλειες που προηγήθηκαν, μάλλον επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι  Alpha Bank (+2,07%), Εθνική (+2,19%), Πειραιώς (+4,23%), Aegean Airlines (+1,59%), Motor Oil (+1,14%), ΕΛΧΑ (+1,03%), ΟΠΑΠ (+2,22%) και Τέρνα Ενεργειακή (+2,78%).

Αντίθετα, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Ελλάκτωρ (-1%), Lamda Development (-1,01%) και Σαράντης (-2,94%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Q&R (+12,20%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+8,92%), Lavipharm (+4,55%) και Κυριακούλης (+4,26%).