Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα κέρδη 1,17% κόντρα στις διεθνείς αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα κέρδη 1,17% κόντρα στις διεθνείς αγορές

Διάθεση να δώσουν συνέχεια στη χθεσινή αντίδραση, επέδειξαν οι αγοραστές στο Χ.Α., παρά την επιφυλακτική εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι, τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση πιστώθηκε σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δείχνοντας ότι «κατοχυρώνει» την επιστροφή του πάνω από τις 1.400 μονάδες και διεκδικώντας ακόμα υψηλότερες τιμές.

Οι τράπεζες ηγήθηκαν και της σημερινής ανοδικής κίνησης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +3,18% του τραπεζικού δείκτη.

Σύμφωνα με την άποψη εγχώριου αναλυτή, «το κρίσιμο και απόλυτα καθοριστικό στοιχείο, που άλλαξε την εικόνα στην εγχώρια αγορά, ήταν η ‘επιστροφή’ του τραπεζικού κλάδου, που πιέστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά του».

Το κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά δείχνει να ξαναγυρίζει θετικό, με την ανάκτηση των 1.400 - 1.410 μονάδων. Την ίδια ώρα το Χ.Α. έχει βάλει «πλώρη» για τη μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές, με τον επικεφαλής του ομίλου, κ. Γιάννο Κοντόπουλο, να σκιαγραφεί το πλάνο όσον αφορά αυτό το «επόμενο βήμα».

Τεχνικά ζητούμενο, πλέον, είναι ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου να επιβεβαιώσει, με συνεχόμενα κλεισίματα, την επιστροφή υψηλότερα των 1.410 μονάδων, βάζοντας τις βάσεις για να επιστρέψει στα προηγούμενα υψηλά, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την κίνηση θα βρει σύμμαχο το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Από την άλλη, η εικόνα στις διεθνείς αγορές δείχνει επιφυλακτική, καθώς αύριο αναμένονται τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η πιο επιφυλακτική εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, αλλά και η προσπάθεια ανάδειξης νέων πρωταγωνιστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξέλθουν από την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών, όπου υποαποδίδουν σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο οίκος εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις μερισμάτων του Μαΐου, ή Ιουνίου των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη «re-rating» για τις ελληνικές τράπεζες, με τις προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις να προβλέπονται από 5% έως 11% τα έτη 2024-2026. Οι συστάσεις διατηρούνται σε «overweight» ενώ οι τελευταίες τιμές-στόχοι που είχε προτείνει για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,08 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 8,20 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,08 ευρώ και για την Eurobank στα 2,33 ευρώ.

Προσφορές άνω των 1,45 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το εξαετές ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ από την αγορά. Μετά και τη σημαντική υπερκάλυψη, το κουπόνι της έκδοσης υποχώρησε προς στο 5% (οι πρώτες σκέψεις για το κουπόνι της έκδοσης (IPTs) κινούνταν στα επίπεδα του 5,25%). Η έκδοση ωριμάζει στις 16 Απριλίου του 2030, ενώ θα μπορεί να ανακληθεί με το πέρας της πενταετίας (6NC5), αναλόγως με τις συνθήκες στις αγορές.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.399,94 (-0,10%) και 1.419,26 μονάδων (+1,28%), για να κλείσει στις 1.417,75 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,17%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 121 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απώλειες έκλεισαν μόνο οι  Ελλάκτωρ (-0,20%), Motor Oil (-1,12%), Autohellas (-0,15%), TITC (-0,76%), Σαράντης (-0,35%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,28%).

Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (+2,10%), Eurobank (+5,41%), Εθνική (+2,48%), Πειραιώς (+2,53%), Viohalco (+1,69%), Lamda Development (+1,51%), Jumbo (+1,15%), Mytilineos (+4,08%) και ΕΛΧΑ (+1,55%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Κέκροψ (+17,22%), ΚΛΜ (+8,39%), Ιντρακόμ (+6,57%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,43%). Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima Bank (+4,67%).