Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες 0,62% με χαμηλό τζίρο
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες απώλειες 0,62% με χαμηλό τζίρο

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar επιβεβαίωσε την Παρασκευή το βράδυ το «BBB (low)» για την Ελλάδα και αναβάθμισε τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.

«Οι αλλαγές στις προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες της DBRS για περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος. Από το 2021, η Ελλάδα υπερέχει της μέσης ανάπτυξης της Ευρωζώνης και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2,0% τόσο το 2024 όσο και το 2025», όπως σημειώνει ο οίκος.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην «ετυμηγορία» της Moody’s. Ο αμερικανικός οίκος θα αξιολογήσει τη χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου, το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο μοναδικός από τους αναγνωρισμένους οίκους, ο οποίος δεν έχει ανεβάσει την Ελλάδα στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο εισηγμένων μεγέθη α' εξαμήνου ανακοινώνουν οι ΔΑΑ και Fourlis αύριο Τρίτη 10/9, η Aegean και η ΕΛΧΑ στις 11/9 και οι Lamda, Ανδρομέδα, Γενική Εμπορίου στις 12/9. Αύριο, Τρίτη 10/9 θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό.

Εύλογα παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό το διάστημα θα κριθούν αρκετά, ικανά να διαμορφώσουν τάση είτε υπέρ των «long» είτε υπέρ των «short», σε μία αγορά που παραμένει σε παρατεταμένη στάση αναμονής.

Με θετικά πρόσημα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν καλύψει τη σημαντική υποχώρηση στις αρχές Αυγούστου, όχι όμως και αυτή στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, περιμένοντας τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, στις 12/9.

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι χρηματιστές, λόγω της επιμένουσας χαμηλής καθαρής αξίας συναλλαγών, αλλά και από το γεγονός ότι το Χ.Α. ακολούθησε σαφώς πιο επιφυλακτικά την άνοδο των διεθνών αγορών από τα χαμηλά του Αυγούστου και τώρα δείχνει να επηρεάζεται από ρευστοποιήσεις διαχειριστών ξένων funds που μειώνουν θέσεις.

«Στα διεθνή χρηματιστήρια οι επενδυτές, έχοντας θετικό ταμείο από τον Αύγουστο, εύλογα προχωρούν σε μερική κατοχύρωση θέσεων, στην αρχή ενός, παραδοσιακά, δύσκολου μήνα για τις αγορές, ενώ ανησυχία υπάρχει και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που η πίεση για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αυξάνεται. Μια γενικευμένη και παρατεταμένη διόρθωση δεν θα άφηνε αλώβητη την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παρά τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας», τονίζουν αρκετοί αναλυτές.

Η αγορά παραμένει ουσιαστικά σε στάση αναμονής, καθώς από τη μία σοβαρές πωλήσεις δεν βγαίνουν, όμως από την άλλη πλευρά δυνάμεις για μια πειστική υπέρβαση των 1.450 μονάδων, που θα άνοιγαν τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα και κατ’ αρχήν κίνηση προς τις 1.480 μονάδες δεν διαφαίνονται.

Εν τω μεταξύ, «η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές το 2025, μέσω νέων εκδόσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και να συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης», δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Από την άλλη, «η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier 2 με ωρίμανση στην 11ετία και δικαίωμα ανάκλησης σε έξι έτη. Η τράπεζα έδωσε σχετικό mandate σε Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS για σειρά τηλεδιασκέψεων με τους επενδυτές που ξεκινούν σήμερα. Παράλληλα, η Πειραιώς έδωσε mandate σε Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και UBS για την πρόωρη επαναγορά με μετρητά, ομολόγων από την έκδοση Tier 2 με ωρίμανση στις 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5,5%», σύμφωνα με το Reuters.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1443,16 (0%) και 1.434,17 μονάδων (-0,62%), όπου και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 58 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,22%), Lamda Development (-1,54%), Motor Oil (-1,71%), Jumbo (-2,50%), Metlen (-1,06%) και ΕΛΧΑ (-1,52%).

Με θετική μεταβολή οι Ελλάκτωρ (+0,75%), ΟΤΕ (+0,07%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,05%), Cenergy (+0,42%), TITC (+2,04%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Unibios (+7,31%), Κέκροψ (+2,81%), Εβροφάρμα (+1,84%), Δομική Κρήτης (+1,67%), Ιντρακόμ (+1,61%).

Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας «ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (-2,72%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0582438822 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0553316881 ανά μετοχή).