Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες ισορροπίες με προοπτικές και ανησυχίες
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες ισορροπίες με προοπτικές και ανησυχίες

Η πλειοψηφία των επενδυτών εκτιμά ότι το «sell off» ήταν παροδικό, με αποτέλεσμα το «rebound» που ακολούθησε να είναι ιδιαίτερα ισχυρό με τους δείκτες να μην απέχουν πολύ από τα προηγούμενα υψηλά τους. Και αυτό ισχύει όχι μόνο για τις αγορές της Wall Street, αλλά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Έτσι ο S&P 500 απέχει μόλις 1,42% από τα ιστορικά υψηλά του, ο Nasdaq 4,9% και ο Dow Jones 1,4%. Την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από τη βύθιση του κατά -10,4%, βρίσκεται πλέον μόλις 5,1% από τα υψηλά των 1.502,79 μονάδων, έχοντας επανακτήσει με σχετική ευκολία τις 100 από τις 140 μονάδες που είχε απωλέσει κατά τη διάρκεια της πτώσης. 

Είναι φανερό ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και οι μετοχές επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε διεθνώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για μια σειρά από λόγους μακροοικονομικής και γεωπολιτικής φύσεως. Λόγους που δεν είχαν να κάνουν με τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών εταιρειών που σε γενικές γραμμές παραμένουν ισχυρά και ενδιαφέροντα, αλλά με τη μεταστροφή έστω και πρόσκαιρα της επενδυτικής διάθεσης όλων όσοι κινούν τα διεθνή χρηματιστηριακά κεφάλαια.

Απορροφήθηκαν λοιπόν οι κραδασμοί, τα ικανοποιητικά εταιρικά θεμελιώδη παραμένουν στο τραπέζι, οπότε το ζητούμενο είναι η επανεμφάνιση των αγοραστών που θα τροφοδοτήσουν την εκδήλωση μιας νέας ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με το ερωτηματικό των μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ, της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου να παραμένει στη θέση του, σαν ένα πάγιος παράγοντας ανησυχίας.

Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί, που αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία της κατάστασης της αγοράς. Οι ημερήσιες συναλλαγές παραμένουν υψηλότερες του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ, μέσα σε μια περίοδο που αποτελεί παραδοσιακά μια εποχή με αδύναμο επενδυτικό ενδιαφέρον και μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων. Οι θέσεις των ξένων επενδυτών συνεχίζουν να μειώνονται για τρίτο μήνα στη σειρά. Ωστόσο, από την αρχή του έτους, οι εισροές υπερτερούν σημαντικά των εκροών, λόγω κυρίως της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς. Τέλος ο Αύγουστος, φέρνει και την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του δείκτη της MSCI, με το rebalancing απασχολεί τους επενδυτές. 

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν πάλι την τιμητική τους, με βάση την ανάλυση της Deutsche Bank, τις θετικές της συστάσεις και τις νέες τιμές στόχους. Ήδη ο τραπεζικός δείκτης, εμφανίζει σχεδόν διπλάσια απόδοση από την αρχή του έτους σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Οπότε το πιθανότερο είναι, η τάση αυτή να διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2024. 

Με νέους στόχους για τις τραπεζικές μετοχές τα 2,85 ευρώ για την Eurobank, τα 9,85 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank και τα 5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεπεράσει με σχετική ευκολία την αντίσταση των 1440 μονάδων και να ξαναπλησιάσει προς τα ψηλά του έτους. Η στήριξη βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, στα επίπεδα των 1370 μονάδων. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Για το σύνολο των μετοχών του Χρηματιστηρίου, ο δείκτης τιμής ως προς λογιστική αξία, παραμένει ευνοϊκός σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο δείκτης της αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2025, υστερεί σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς θα υποχωρήσει κατά 10%.

Αν θέλουμε να δούμε και τα μη καθαρά χρηματιστηριακά νέα που έρχονται, ο Σεπτέμβριος φιλοξενεί την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που συνοδεύεται από εξαγγελίες και την οριοθέτηση του νέου οικονομικού περιγράμματος. Μια εβδομάδα μετά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θα παρουσιάσει τη δική του ετυμηγορία όσον αφορά την αναβάθμιση των προοπτικών της εθνικής οικονομίας στην πορεία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και περί τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουμε και την επιστροφή μιας παλαιάς γνώριμης μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.

Ο ικανοποιητικός όγκος των συναλλαγών και η σχετικά ταχεία επάνοδος των τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα προ «sell off» επίπεδα είναι θετική. Οι δυνατότητες περαιτέρω ανόδου υπάρχουν. Όμως ουδείς εγγυάται μια πορεία δίχως κραδασμούς στη Wall Street. Και οι κραδασμοί αυτοί θα οδηγούν πάντα σε αναγκαστικές -έστω και πρόσκαιρες- ρευστοποιήσεις στα περιφερειακά χρηματιστήρια, ακόμα και όταν έχουν υψηλές προοπτικές.