Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς θα κινηθεί η κερδοφορία των εισηγμένων στο εξάμηνο
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς θα κινηθεί η κερδοφορία των εισηγμένων στο εξάμηνο

Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας η «πίστα» δυσκολεύει αρκετά για τις εισηγμένες ως προς την επανάληψη των εξαιρετικών επιδόσεων που είδαμε πέρυσι. Οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές στο οικονομικό περιβάλλον, οι τάσεις υποκινούνται από τα αυξημένα έσοδα του τουρισμού, την κατασκευαστική δραστηριότητα και τα ευνοϊκά spreads επιτοκίων στον τραπεζικό κλάδο. 

Οι 43 εισηγμένες εταιρείες που ανακοίνωσαν το φετινό α’ τρίμηνο έδειξαν αύξηση λειτουργικών κερδών 14,3% και αύξηση καθαρών κερδών 20,5% σε σχέση με πέρυσι. Το δείγμα δεν είναι δεσμευτικό για το σύνολο, αποτελεί, ωστόσο, μια πρώτη καλή ένδειξη των τάσεων που καταγράφονται στο ξεκίνημα της χρονιάς. Από όσα έχουν ειπωθεί στις Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις καθώς και από τις τάσεις σε επιμέρους κλάδους δραστηριότητας προκύπτει ότι η μεγάλη εικόνα θα παραμείνει θετική έναντι της περυσινής χρονιάς διατηρώντας την αυξητική δυναμική της κερδοφορίας

Ωστόσο, στη φετινή δημοσίευση των αποτελεσμάτων δύο παράγοντες θα έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος καθώς και στη ρευστότητα των ισολογισμών. Ο πρώτος αφορά στην έκτακτη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων της προηγούμενης χρήσης, παράγοντας ο οποίος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 300 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος έκτακτος παράγοντας αφορά στη συναλλαγή της Τέρνα Ενεργειακής ο οποίος θα έχει θετική επίδραση 500 - 600  εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή καθώς θα εμφανιστεί στη γραμμή των κερδών της μητρικής ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Αν και ακόμα δεν είναι οριστικό στο αν οι εταιρείες θα συμπεριλάβουν τις εγγραφές αυτές στις εξαμηνιαίες καταστάσεις τους υπό τη μορφή πρόβλεψης, είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί σε ένα από τα επόμενα δύο τρίμηνα. Μικρότερου βεληνεκούς έκτακτα θα δούμε από την πώληση της Ηλέκτωρ, ενώ η προσθήκη νέων συμμετοχών όπως η Enel Ρουμανίας και του Κωτσόβολου θα υποστηρίξει την αύξηση των μεγεθών στη ΔΕΗ όπως και η Stella Pack για τη Σαράντης.

Οι τράπεζες αναμένεται να υποστηρίξουν δυνατά την κερδοφορία αυξάνοντας τη συνεισφορά τους κατά 500 εκατ. ευρώ. Η συνολική κερδοφορία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 2,3 δισ. ευρώ από 1,86 δισ. ευρώ στο περυσινό εξάμηνο αμιγώς από λειτουργική επίδοση. Άλλες εταιρείες με ισχυρό εκτόπισμα στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων όπως οι METLEN, Τιτάν, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ΕΧΑΕ, Jumbo, Coca Cola έχουν ήδη καθοδηγήσει για υψηλότερες επιδόσεις στις τάσεις που επικρατούν μετά την περίοδο του α’ τριμήνου σε σχέση με πέρυσι. 

Ο περυσινός πήχης στα καθαρά κέρδη βρίσκεται στα 4,86 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούσαν στους εμποροβιομηχανικούς τίτλους. Σε επίπεδο λειτουργικής επίδοσης οι εισηγμένες είχαν πέρυσι δείξει 6,4 δισ. ευρώ χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί το καλύτερό τους εξάμηνο (6,9 δισ. ευρώ α’ εξάμηνο 2022). Στις εταιρείες πάντως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης φαίνεται η σούμα να βγαίνει υψηλότερα από πέρυσι και μάλλον θα δούμε δημοσιευμένα καθαρά κέρδη που θα υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ μετά και την προσθαφαίρεση των εκτάκτων. 

Σε ότι αφορά στο σύνολο της χρήσης ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη κερδοφορίας ρεκόρ για το τρίτο συνεχόμενο έτος. Πέρυσι όλα κρίθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο όπου καταγράφηκε η κορύφωση των υψηλότερων επιτοκιακών εσόδων στις τράπεζες αλλά και η ισχυρή τάση των τουριστικών εισροών με τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου. Για το λόγο αυτό η υπέρβαση της περυσινής χρονιάς θα είναι πολύ πιο δύσκολη δεδομένης της υψηλής βάσης σύγκρισης που θα κληθούν να αναμετρηθούν οι εισηγμένες στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει, το ίδιο και οι αποτιμήσεις. Το πρώτο μισό της χρονιάς θα δείξει αν είμαστε όντως σε μονοπάτι νέων υψηλών ή μιας απόλυτα φυσιολογικής διόρθωσης.