Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτο δείγμα θετικό
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτο δείγμα θετικό

Το πρώτο σετ εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ανακοίνωσε μεγέθη εξάμηνου δεν απογοήτευσε την αγορά και διατήρησε τις ελπίδες για μια χρονιά υψηλών επιδόσεων. Οι 20 εισηγμένες εταιρείες που ανακοίνωσαν μεγέθη εξαμήνου εμφανίζουν αύξηση Κύκλου Εργασιών 6,7%, αύξηση λειτουργικών κερδών 15% και αύξηση καθαρών κερδών 12,7%. Σε επίπεδο δεύτερου τριμήνου η αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι 25,7%, στα λειτουργικά κέρδη 19,6% και στα καθαρά κέρδη 3,9%.

Οι τράπεζες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη δημοσίευση (απομένει η Αττικής) ενώ η ροή μεγεθών των εμποροβιομηχανικών μετοχών έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει. Ωστόσο, τα μεγέθη που έχουν δημοσιευθεί αντιστοιχούν στο 56% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Αγοράς γεγονός που δημιουργεί μια αξιόπιστη πρώτη ανάγνωση. 

Αν και είναι νωρίς να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τις τάσεις που έχουν καταγραφεί και αφορούν στοιχεία για τον τουρισμό, τις λιανικές πωλήσεις και την κατασκευή, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διατηρήσει τη διψήφια δυναμική αύξησης της κερδοφορίας. Σε λειτουργικό επίπεδο αναμένεται τα περιθώρια να διατηρηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ η καθαρή κερδοφορία φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το χρηματοοικονομικό κόστος. Αν τελικώς οι τάσεις του α’ εξαμήνου παραμείνουν ισχυρές ως το τέλος των δημοσιεύσεων (31 Σεπτεμβρίου) οι εισηγμένες θα διεκδικήσουν με αξιώσεις το ρεκόρ κερδοφορίας. Εύκολο δεν θα είναι αφού το περυσινό β’ εξάμηνο ήταν το καλύτερο όλων των εποχών με τα λειτουργικά κέρδη να ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Η εξαμηνιαία εξέλιξη του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών κερδών των εισηγμένων

Πηγή Beta Χρηματιστηριακή

Τα έκτακτα αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων της τελικής γραμμής και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αφενός η έκτακτη φορολογία των κερδών των εταιρειών διύλισης αναμένεται να επιβαρύνει την εικόνα κατά 300 εκατ. ευρώ και πιθανότατα θα μοιραστεί σε δύο τρίμηνα αφετέρου η συναλλαγή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενδεχομένως να εγγράψει ένα σημαντικό έκτακτο στον ισολογισμό της ΓΕΚ ταξινομώντας παράλληλα τη θυγατρική στα υπό πώληση πάγια. Το ίδιο ενδεχομένως να συμβεί και τη συναλλαγή της Ηλέκτωρ για την οποία η Ελλάκτωρ θα λάβει αντίστοιχη πρόβλεψη. 

Η κερδοφορία των εισηγμένων αλλά και η προοπτική για το υπόλοιπο της χρήσης θα φτιάξει κλίμα για υψηλότερο δυνητικό περιθώριο στις αποτιμήσεις. Πλέον η συνολική κεφαλαιοποίηση της Αγοράς βρίσκεται στα 100 δισ. ευρώ και η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί αισθητά στις επιμέρους εταιρείες. Σταδιακά μπαίνουμε σε μια πιο επιλεκτική φάση μετοχών αφού οι απαιτήσεις κάποιων κεφαλαιοποιήσεων ενδεχομένως να μην ικανοποιηθούν από τις επιχειρηματικές επιδόσεις και αυτό ίσως να είναι ένα από τα βασικά μηνύματα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. 

Πότε δημοσιεύουν οι εισηγμένες εξάμηνο:
27/08             Cenergy

28/08             Motor Oil

29/08             Helleniq Energy, AustrianCard

30/08             Noval Properties

02/09             Σαράντης

03/09             Trade Estates

04/09             Quest, Ideal Holdings

03/09             ΟΠΑΠ

10/09             ΔΑΑ, Φουρλής

11/09             ElvalHalcor

19/09             Lavipharm, Attica Bank

20/09             Viohalco

Πηγή Beta Χρηματιστηριακή