Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκλειδώνοντας τις δυνητικές εισροές της αναβάθμισης
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκλειδώνοντας τις δυνητικές εισροές της αναβάθμισης

Πολύς λόγος γίνεται για το τι θα μπορούσε να φέρει σε νέες εισροές μια αναβάθμιση της αγοράς σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Εξετάζοντας προηγούμενες περιπτώσεις είναι δύσκολο να εξαχθεί ένα συμπέρασμα αφού οι εισροές των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις ανεπτυγμένες αγορές δεν συμβαίνουν στιγμιαία, ενώ σε παράλληλο χρόνο πραγματοποιούνται εκροές από κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές. Μια μελέτη, ωστόσο, έρχεται να μας διαφωτίσει ως προς το μίγμα των επενδυτών που έχουν οι αγορές και πως εξελίσσονται διαχρονικά τα ποσοστά συμμετοχής. 

Η κ. Ines Chaieb του πανεπιστημίου της Γενεύης και η ομάδα της εξέτασε 50.103 εισηγμένες εταιρείες σε 49 διαφορετικά χρηματιστήρια από το 2000 έως το 2020 καθώς και το πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά συμμετοχής στην κεφαλαιοποίηση της Αγοράς. Η λίστα των χρηματιστηρίων περιλαμβάνει 23 χρηματιστήρια που κατατάσσονται σε ανεπτυγμένες αγορές και 26 σε αναδυόμενες (μεταξύ αυτών και την Ελλάδα).

Η μελέτη παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς η ποιότητα των συμμετεχόντων καθορίζει τη συμπεριφορά της Αγοράς και αυτό το συμπέρασμα δεν χρειάζεται μια ακαδημαϊκή μελέτη για να αποδειχθεί, αρκεί η εμπειρική παρακολούθηση σε βάθος χρόνου για να κατανοήσει κανείς το μίγμα των επενδυτών που κινεί κάθε αγορά. Τα κεφάλαια των θεσμικών επενδυτών διαπνέονται από μακρά διάρκεια, ενώ η ύπαρξη σημαντικού αριθμού οργανισμών αυτής της ποιότητας που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά βελτιώνει την ρευστότητά της και άρα και την αποτελεσματικότητά της στην αποτύπωση της αξίας των νέων που αφορούν τις εταιρείες.

Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν από τη φύση τους διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια σε σχέση με τους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι λειτουργούν με κριτήρια πιο «τοπικιστικά» έχουν δηλαδή έκθεση σε μετοχές που δραστηριοποιούνται κυρίως στη χώρα τους και προτιμούν να αποκτούν έκθεση στο εξωτερικό μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων ή ETFs. Κατά μέσο όρο προέκυψε ότι οι ιδιώτες επενδυτές έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το 85% των τοποθετήσεών τους σε μετοχές της χώρας τους. Μάλιστα το 30-40% αυτών των τοποθετήσεων αφορά μία μόνο μετοχή. 

Μείγμα συμμετοχής επενδυτών στο Μ.Κ των εισηγμένων εταιρειών

Ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών σε μετοχές της χώρας τους

Η μελέτη, ωστόσο, έχει ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα ως προς το μίγμα της συμμετοχής των θεσμικών επενδυτών ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της αγοράς. Οι θεσμικοί επενδυτές παρά το γεγονός ότι τετραπλασίασαν τη συμμετοχή τους ως ποσοστό στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς από το 2000 έως το 2020 η παρουσία τους έμεινε σε ρηχά επίπεδα. Συγκεκριμένα η παρουσία τους είναι μόλις 8,3% όταν στις ανεπτυγμένες αγορές η παρουσία τους διπλασιάστηκε από το 20,36% στο 41,61%. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου οι Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν περίπου το 34% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, υπάρχει επομένως ένα σημαντικό δυνητικό περιθώριο αύξησης της συμμετοχής τους αν τελικώς η ΕΧΑΕ περάσει το κατώφλι των ανεπτυγμένων αγορών. Εν προκειμένω, η αύξηση στο ποσοστό σε συνδυασμό με την παθητική (συστημική) αύξηση της κεφαλαιοποίησης θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε καθαρές εισροές 1,5-2,0 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εισροών να κατευθύνεται στα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να κλείσει η ψαλίδα. Προς το παρόν, όμως, αυτό δεν είναι και τόσο κρίσιμο. 

Ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς που ανήκει σε διαφορετικούς τύπους επενδυτών σε αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές 2000-2020