Οι «σκληροί» του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2024
Shutterstock
Shutterstock

Οι «σκληροί» του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2024

Οι αποδόσεις στο Χρηματιστήριο είναι Μαραθώνιος αλλά επιμέρους μπορούμε να έχουμε πολλά μικρά σπριντ. Τα πολλά μικρά σπριντ φτιάχνουν αποδόσεις, χτίζουν δυναμική και δημιουργούν ένα αίσθημα βεβαιότητας για τη συνέχεια.

Έχοντας καλύψει περισσότερο από τη μισή διάρκεια της χρονιάς έχουν γίνει διακριτές οι κατηγορίες μετοχών που καταφέρνουν ανεξαρτήτων κλίματος να έχουν θετική απόδοση σε κάθε μήνα ή στη χειρότερη περίπτωση να μην χάνουν. Η άνοδος των τιμών των μετοχών τους δεν είναι βέβαια ομοιόμορφη χαρακτηρίζεται περισσότερο από τα θεμελιώδη τους, τα επιχειρηματικά νέα και φυσικά την εμπορευσιμότητα τους: Ένα μη εμπορεύσιμο χαρτί μπορεί να τύχει της ανάλογης «περιποίησης» από άτυπους διαπραγματευτές με μικρό κόστος και με λίγα κομμάτια.

Μόλις 6 εταιρείες είχαν πετύχει την περασμένη εβδομάδα το απόλυτο, να κλείσουν δηλαδή το μήνα χωρίς απώλειες. Οι πέντε από αυτές εμπίπτουν σε καθεστώς χαμηλής εμπορευσιμότητας ενώ η μία από αυτές (Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου) μετά τον Ιανουάριο (+3%) έχει μηδενικές μηνιαίες αποδόσεις.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Coca Cola, η εταιρία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ΧΑ (12,1 δισ. ευρώ) η οποία όχι μόνο δεν έχει μήνα με μηδενική απόδοση αλλά έχει κόψει και μέρισμα τον Ιούνιο (0,93 ευρώ) που θα μπορούσε να αποτελέσει άλλοθι μιας μικρής αδυναμίας. Και ο Ιούλιος τρέχει θετικά για την μετοχή (+3%) η οποία καταγράφει κέρδη 23% από την αρχή του έτους. 

Η περίπτωση που το μέρισμα αδικεί την μετοχή είναι στην AS Company. Τα 14 λεπτά που κόπηκαν στις 10 Ιουλίου είναι αυτά που λείπουν από την τρέχουσα τιμή της μετοχής για να συνεχίσει το σερί των έξι μηνιαίων ανοδικών κλεισιμάτων και τον Ιούλιο. Στην ίδια λογική και ο Τιτάνας θα είχε κλείσει θετικά τον Ιούνιο (αποκοπή 25Ιουνίου) συμμετέχοντας στο κλαμπ των «άχαστων μετοχών». Σε αυτή την κατηγορία των έξι θετικών κλεισιμάτων συναντάμε δύο ακόμα μετοχές από τον FTSE-25, Eurobank και Εθνική Τράπεζα οι οποίες διόρθωσαν μετά από ράλι στις μετοχές τους άνω του 20%. 

Στον αντίποδα χωρίς έστω ένα μήνα με θετική απόδοση διαπραγματεύεται στο ΧΑ η Medicon. H μετοχή χάνει 22% από την αρχή του έτους και η καλύτερη της επίδοση είναι το «μηδέν» που σημείωσε τον Μάρτιο. Λίγο καλύτερα με ένα θετικό κλείσιμο σε μήνα συναντάμε 9 μετοχές (Βιοκαρπέτ, ΒΙΣ, Orilina, Dimand, Med, Μοτοδυναμική, Κέκρωψ και Τζιρακιάν. Οι περιπτώσεις των Κέκρωψ, Τζιρακιάν και της Dimand ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί αφού καταγράφονται οι αποδόσεις καταγράφονται μέσα στον Ιούλιο. 

Μια χρονιά που έχει μέχρι στιγμής απόδοση 13% από την αρχή του έτους σε επίπεδο Γενικού δείκτη βοηθάει τα φαινόμενα των συστηματικών θετικών αποδόσεων. Βασικός μοχλός ωστόσο είναι τα θεμελιώδη των εταιρειών: Μια φθηνή μετοχή με καλά δεδομένα στον ισολογισμό της δεν την πουλάς εύκολα και κάθε διόρθωση της θεωρείται ευκαιρία αγοράς. Αν βγει από την εικόνα ο παράγοντας εμπορευσιμότητα τότε πολλές περιπτώσεις έχουν την εξήγηση τους σε αυτή την λογική. 

Οι μετοχές με τα περισσότερα μηνιαία θετικά κλεισίματα