Ποιες μετοχές πήραν πίσω το χαμένο έδαφος του μερίσματος
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ποιες μετοχές πήραν πίσω το χαμένο έδαφος του μερίσματος

Το μέρισμα είναι για πολλούς επενδυτές μια υποχρεωτική συνθήκη για να επενδύσουν σε μία μετοχή. Η συστηματική ανταμοιβή τους από τα κέρδη της χρήσης αποτελεί βασικό κριτήριο για την ένταξη της μετοχής στο χαρτοφυλάκιο. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας χαρακτηρίζονται για την υπομονή τους και το μακρύ ορίζοντα διακράτησης που έχουν.

Και η ιστορία τους έχει δικαιώσει αφού στην κορυφή των αποδόσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκουμε εταιρίες με συνεπή διαχρονική πολιτική χρηματικών διανομών απέναντι στους μετόχους τους. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που η αναβολή πληρωμής μερίσματος για μια χρήση μπορεί να προκαλέσει αλλαγή της στάσης των επενδυτών μειώνοντας ή μηδενίζοντας τη θέση τους σε μια μετοχή. 

Ένα από τα βασικά ζητούμενα στα μερίσματα είναι η ικανότητα της μετοχής να «χωνέψει» γρήγορα την αποκοπή τους. Οι μετοχές είθισται να χάνουν αμέσως την αξία των μερισμάτων που διανέμουν καθώς ολοκληρώνεται ένα κύκλος ενδιαφέροντος για μια ομάδα επενδυτών, η οποία κινείται περισσότερο ευκαιριακά ποντάροντας στην αύξηση των τιμών των μετοχών από τη στιγμή της ανακοίνωσης των μερισμάτων μέχρι την ημέρα της αποκοπή τους.

Σταδιακά οι μετοχές ανακτούν μέρος ή και όλο το χαμένο έδαφος ωστόσο η ταχύτητα ανάκτησης είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Η τάση της αγοράς, οι προοπτικές του κλάδου, η προοπτική της εταιρίας, το ύψος του μερίσματος είναι λόγοι που επιβραδύνουν ή επιταχύνουν την ταχύτητα ανάκαμψης της μετοχής.

Οι μεγάλες μερισματικές αποδόσεις σε εταιρίες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης είθισται να έχουν και μεγαλύτερο χρόνο κεφαλαιακής ανάκαμψης λόγω της μικρότερης συμμετοχής του επενδυτικού κοινού, της μικρότερης εμπορευσιμότητας αλλά και της περιορισμένης ροής νέων. Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις οι οποίες κερδίζουν εντυπώσεις και δημιουργούν πολύ ευχαριστημένους μετόχους.

Μέχρι στιγμής μέσα στο 2024 έχουμε μετρήσει 46 αποκοπές μερισμάτων σε μια πολύ πλούσια χρονιά χρηματικών διανομών που βρίσκεται μια ανάσα από τα 4 δισ. ευρώ. Από τις 46 εταιρίες, οι 16 έχουν ανακτήσει το μέρισμα ή βρίσκονται στην τιμή της παραμονής της αποκοπής του μερίσματος. Συνδυαστικά 29 εταιρίες βρίσκονται σε επίπεδα τιμών υψηλότερα του αθροίσματος του μερίσματος (πριν τη φορολογία) και της τιμής την ημέρα αποκοπής. Επομένως, ως τώρα οι μέτοχοι έχουν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό ανακτήσει τις απώλειες τους και έχουν βάλει στην άκρη και μερικά μετρητά.

Πρωταθλήτρια σε αυτή τη λίστα είναι η Revoil με μερισματική απόδοση 2,9% και κεφαλαιακά κέρδη 16,1% μετά την αποκοπή του μερίσματος. Το όλον (χωρίς επανεπένδυση) αθροίζει στο 19% μια εξαιρετική απόδοση δεδομένου ότι έχει λάβει χώρα από τις 20 Μαΐου. Η αμέσως επόμενη εταιρία είναι η Βιοχάλκο με αθροιστική απόδοση 7,5% ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Mermeren με απόκλιση 13,2% και 7,2% από την τιμή που είχε στις 13 Ιουνίου όταν και έκοψε το μέρισμα. 

Για τους μακροχρόνιους επενδυτές οι αποδόσεις από της ημερομηνίες των αποκοπών των μερισμάτων δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, στο βάθος του χρόνου το χαμένο έδαφος υπερκαλύπτεται από την αποτύπωση των καλών επιδόσεων των εταιριών στις αποτιμήσεις τους. Σε μια ανοδική αγορά ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν ιδέες για χαρτοφυλάκια με πιο βραχυπρόθεσμη οπτική. Αν μη τι άλλο κατά περίπτωση έχουμε πλέον πολλές και καλές αποδόσεις που υπερβαίνουν μακρά τις αποδόσεις του ταμιευτηρίου.