Τι φέρνει η αποεπένδυση από τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο
ΤΧΣ

Τι φέρνει η αποεπένδυση από τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Χθες Παρασκευή έγινε το πρώτο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας μέσω της οποίας το ΤΧΣ (δηλαδή στην πράξη το Ελληνικό Δημόσιο) θα διαθέσει όλες τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών που κατέχει. Όπως ήταν γνωστό εδώ και καιρό, η αποεπένδυση θα ξεκινήσει από την Eurobank, πράγμα αρκετά λογικό καθώς το ΤΧΣ κατέχει μόνο το 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, κάτι που κάνει την περίπτωση αυτή πολύ πιο απλή και εύκολη από αυτές των άλλων τριών τραπεζών όπου τα μερίδια του ΤΧΣ είναι πολύ μεγαλύτερα.

Όπως μας ενημέρωσε ο Νίκος Κωτσικόπουλος, η διοίκηση της τράπεζας έστειλε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά των μετοχών της που κατέχει το ΤΧΣ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει πως σύντομα μπορεί να ξεκινήσει το ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας, το οποίο περιλαμβάνει και την κατάθεση προσφορών από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Υποθέτουμε πως δε θα αργήσουμε να μάθουμε αν οι μετοχές αυτές θα περάσουν στα χέρια της τράπεζας η οποία πιθανολογείται πως θα τις ακυρώσει ή αν θα εμφανιστεί άλλος επενδυτής που θα προσφέρει υψηλότερη τιμή προς το ΤΧΣ. Αυτή τη στιγμή όμως το ουσιώδες, κατά την άποψή μας τουλάχιστον, είναι πως έφτασε η ώρα για την έξοδο του ΤΧΣ από το μετοχική σύνθεση των τεσσάρων τραπεζών. Πιθανολογώντας πως η πώληση των μετοχών της Eurobank θα στεφθεί με επιτυχία, περιμένουμε το δεύτερο βήμα το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις του ελληνικού οικονομικού Τύπου θα είναι η πώληση των μισών μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, δηλαδή ένα ποσοστό κοντά στο 20%. 

Κρίνοντας από τις εκτιμήσεις των αναλυτών των μεγάλων διεθνών επενδυτικών τραπεζών και των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, είναι λογικό να περιμένουμε την εκδήλωση σημαντικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση αυτών των μετοχών, ειδικά μετά τη σημαντική πτώση στις τιμές τους το τελευταίο διάστημα.

Ο μέσος όρος των τιμών που έχουν θέσει σαν στόχους για τις μετοχές των τραπεζών οι διεθνείς και οι Έλληνες αναλυτές είναι πλέον αρκετά πιο πάνω από τις χθεσινές τιμές τους, ειδικά μετά τις αναβαθμίσεις που είχαμε τις τελευταίες μέρες. Αν κρίνουμε από τη χθεσινή συμπεριφορά των μετοχών των τραπεζών πρέπει να υποθέσουμε πως η αγορά χάρηκε με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας.

Αυτό είναι πολύ λογικό, καθώς η αναμονή κουράζει σε τέτοιες περιπτώσεις ενώ καλλιεργείται και πρόσφορο έδαφος για την κυκλοφορία φημών σχετικά με τις πιθανές προθέσεις των μεγάλων θεσμικών επενδυτών εν όψει της πώλησης των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Κοιτώντας τα πράγματα κάτω από αυτό το πρίσμα είναι προφανές πως όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η διαδικασία τόσο καλύτερα για το χρηματιστήριο, τις μετοχές των τραπεζών και το ΤΧΣ. Γνωρίζουμε πως τα πράγματα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο στις περιπτώσεις πώλησης μεγάλων πακέτων μετοχών από ιδιώτες μετοχές αλλά είμαστε βέβαιοι πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ειδικά αυτή την εποχή που το χρηματιστήριο έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια αδυναμίας και το κλίμα έχει γίνει αρκετά πιο επιφυλακτικό. 

Με βάση ό,τι γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή μας φαίνεται λογικό να κάνουμε την παραδοχή Κάνοντας την παραδοχή πως τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά και οι πωλήσεις δε θα αργήσουν πολύ. Επίσης, πιστεύουμε πως η ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσει μία πολύ θετική εξέλιξη. Πρώτα απ’ όλα, θα είναι μία ακόμα κίνηση που θα επιβεβαιώσει πως τα δύσκολα χρόνια που πέρασε η χώρα μας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, σε συνδυασμό μάλιστα και με την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία ξεκίνησε και τυπικά πριν δύο εβδομάδες.

Η είσοδος μεγάλων διεθνών επενδυτών θα είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρηματικές προοπτικές τους. Εμμέσως πλην σαφώς θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Πολύ σημαντικό είναι το ότι με την έξοδο του ΤΧΣ και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου από τη μετοχική σύνθεση των τεσσάρων τραπεζών, αυτές θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να σταθούν με μεγαλύτερες αξιώσεις απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Η ταχύτητα λήψης αποφάσεων θα γίνει μεγαλύτερη και είναι βέβαιο πως θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην προσπάθεια προσέλκυσης αξιόλογων στελεχών.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών αφού θα σηματοδοτήσει τον ερχομό διεθνών κεφαλαίων σημαντικού ύψους και θα προκαλέσει αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Η αύξηση του ποσοστού ελεύθερων μετοχών (free float) μπορεί να αποβεί ευεργετική και για την συμμετοχή των ελληνικών μετοχών στους μεγάλους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες. Είναι σχεδόν σίγουρο πως η έξοδος του ΤΧΣ θα φέρει πιο κοντά και την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την επιστροφή του στις ώριμες αγορές.

Η χθεσινή τυπική έναρξη της διαδικασίας πώλησης των μετοχών των συστημικών τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ αποτελεί σίγουρα μία πολύ θετική εξέλιξη που είναι φυσικό επακόλουθο της επανόδου των τραπεζών σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο λειτουργίας και της επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, πιθανολογούμε όμως πως αν δε συμβεί κάτι πολύ αρνητικό στις διεθνείς αγορές, τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο γρήγορα απ’ όσο φανταζόμαστε και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.