Τράπεζες: Ελκυστικές μεν, «υπέρβαρες» δε
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Ελκυστικές μεν, «υπέρβαρες» δε

Η ενίσχυση με νέα κεφάλαια της Τράπεζας Αττικής και η επικείμενη είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ είναι καλές ειδήσεις για τους εμπλεκόμενους με το Ελληνικό Χρηματιστήριο αφού θα ενισχύσουν την γκάμα των επενδυτικών επιλογών και ακολούθως θα φέρουν τζίρο ανάλογα και με την επιχειρηματική τους πορεία.

Παρόλα αυτά η εικόνα της αγοράς θα γίνει ακόμα πιο υπέρβαρη υπέρ των τραπεζών. Σήμερα, από τα 100 δισ. ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς τα 24,8 δισ. ευρώ αφορούν την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Σε λίγο καιρό με την προσθήκη της Τράπεζας Κύπρου και την ΑΜΚ της Τρ. Αττικής η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προσεγγίσει τα 28 δισ. ευρώ σε μια κεφαλαιοποίηση ωστόσο που δεν θα έχει μέσα την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Entersoft και την Ε-Net, οι οποίες σήμερα αποτιμώνται περίπου 3 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα έχουν πλέον μερίδιο στην κεφαλαιοποίηση που θα προσεγγίζει το 30% του συνόλου. 

Δεν είναι απαραίτητα κακό το να συγκεντρώνεται τόση βαρύτητα σε ένα κλάδο, στον S&P -500 οι «7 υπέροχες» (Facebook, Amazon, Google, Nvidia, Tesla, Apple) αντιπροσωπευθούν σήμερα το 35% της συνολικής αξίας του δείκτη. Το δυσάρεστο στο ΧΑ είναι ότι οι τράπεζες ήδη προσελκύουν το 50% των συναλλαγών της Αγοράς λειτουργώντας έτσι σαν ένας μαγνήτης κεφαλαίων που στεγνώνει το υπόλοιπο ταμπλό. Η τάση αυτή έχει εδραιωθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και δεν φαίνεται να παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης.

Οι τράπεζες δικαίως έχουν την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και συναλλακτική κίνηση αφού και μεγάλη διασπορά έχουν και καλά αποτελέσματα βγάζουν και στους βασικούς διεθνείς δείκτες αναφοράς μπαίνουν προσελκύοντας ακόμα και παθητικά θεσμικά κεφάλαια. Ωστόσο η μείωση της βαρύτητας των υπολοίπων μετοχών καθιστά πιο ευάλωτη και πιο ρηχή την αγορά. Ακόμα και για τις ίδιες τις τράπεζες η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι καλή. Σε ένα κλαδικά σταθμισμένο χαρτοφυλάκιο η υπέρβαρη παρουσία των τραπεζών θα οδηγεί σε τακτικές αναδιαρθρώσεις θέσεων προκειμένου να μην υπερβαίνουν τα επενδυτικά όρια, βάζοντας ένα πιθανό πλαφόν στο δυνητικό ενδιαφέρον. 

Η ελληνική αγορά είχε πάντα μια ροπή προτίμησης προς τις τράπεζες ωστόσο στην περίοδο 2010 – 2019 έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί και ανεξάρτητα από αυτές αρκεί να υπάρχουν άλλες επιλογές. Το ζητούμενο επομένως παραμένει η διαφοροποίηση. Η είσοδος νέων εταιριών εκτός από τα ποιοτικά δεδομένα οφείλει να λάβει υπόψη της μέγεθος και δραστηριότητα. Επίσης για τις ήδη εισηγμένες εταιρίες με χαμηλή διασπορά εκτός από την «απειλή» της μετάταξης στην ΕΝ.Α η περαιτέρω μείωση της εμπορευσιμότητας τους θα σημαίνει ακόμα μικρότερο βαθμό αποτελεσματικότητας στα επιχειρηματικά τους νέα. Αν έχουν βέβαια κάτι καλό να πουν.

             Πώς διαμορφώνεται η κατανομή των συναλλαγών στο ΧΑ

 

Πηγή: Χρηματιστήριο Αθηνών Στοιχεία Ιουλίου 2024

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια