Στον χορό των εξαγορών οι ασφαλιστικές εταιρείες 

Στον χορό των εξαγορών οι ασφαλιστικές εταιρείες 

Η φετινή χρονιά δίχως άλλο είναι καθοριστικής σημασίας για τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς η πανδημία επιτάχυνε διαδικασίες που αφορούν στην εξέλιξη των καναλιών πώλησης αλλά και εξυπηρέτησης των πελατών, έφερε σε πρώτο πλάνο τα συνταξιοδοτικά και τα προγράμματα υγείας, μπήκαν νέα επενδυτικά εργαλεία ψηφιακής μορφής όπως τα κρυπτονομίσματα, ενώ την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρείες εμφανίζουν ισχυρά κεφάλαια με βάση το Solvency II .

Εξάλλου η ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει τροχοδρομηθεί, και η πρόσφατη εξαγορά των δραστηριοτήτων στη χώρα μας της AXA από την Generali δημιούργησαν έναν ακόμη ισχυρό πόλο. Παράλληλα ο ρόλος του Solvency II και τα χαμηλά επιτόκια, θέτουν την ασφαλιστική αγορά μπροστά από την έναρξη ενός κύκλου σημαντικών αλλαγών σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Το ενδιαφέρον στο επόμενο διάστημα είναι σαφές ότι θα μονοπωλήσει η διαδικασία και η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του CVC Capital Partners για την Εθνική Ασφαλιστική με το ΤΧΣ να αποτελεί τον καταλύτη στην έκβαση της συγκεκριμένης πώλησης..

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της μεγαλύτερη ασφαλιστικής της χώρας  θα διαμορφώσει νέες ισορροπίες στον κλάδο, και θα ανάψει το «πράσινο φως» για νέες εξαγορές, ενώ το τελικό τίμημα της θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης για επόμενες συμφωνίες.

Παράλληλα είναι σίγουρο ότι αν το CVC είναι ο αγοραστής θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική, μέσω συνεργιών με τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας όπου πλέον μετά από καίριες εξαγορές κατέχει ηγετική θέση.

Η Εθνική Ασφαλιστική θα απελευθερώσει τη δυναμική της αγοράς που υπάρχει στον κλάδο διεθνώς για οικονομίες κλίμακας που σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των εργασιών οδηγεί σε περαιτέρω κινήσεις συγκέντρωσης στον ασφαλιστικό κλάδο.

Άλλωστε την τάση συγκέντρωσης μπορεί να διαγνώσει κανείς από την πορεία των αριθμών που δείχνουν ότι το 2018 στην Ευρώπη λειτουργούσαν 3.300 ασφαλιστικές εταιρείες, αριθμός μειωμένος κατά 3,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία υπήρξε μείωση του αριθμού των ασφαλιστικών εταιρειών ως αποτέλεσμα κυρίως εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά έχει ανάγκη μεγαλύτερων και πιο ισχυρών κεφαλαιακά επιχειρηματικών σχημάτων, η εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι σίγουρο ότι θα γίνουν αργά η γρήγορα και στη χώρα μας.

Άλλωστε οι απαιτήσεις σε επενδύσεις λόγω της τεχνολογίας και σε κεφάλαια, αλλά και λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι διέξοδοι να είναι είτε προς την κατεύθυνση της μεγέθυνσης είτε της εξειδίκευσης.

Επιχειρησιακά οι τάσεις που εκτιμάται από την αγορά ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τον ασφαλιστικό κλάδο το 2021, συνοψίζονται στην αύξηση των υπηρεσιών υγείας, στην ανάπτυξη των ψηφιακών καναλιών που σταδιακά θα υποκαταστήσουν τα παραδοσιακά -αποτελώντας πλέον βασικό σημείο επικοινωνίας με τους πελάτες- για τι βασικές λειτουργίες πώλησης και εξυπηρέτησης.

Παράλληλα, με δεδομένη την ευρεία πελατειακή βάση των ασφαλιστικών εταιρειών σε συνδυασμό με την ψηφιακή τεχνολογίας είναι ορατή η δημιουργία ευκαιρίας στις ασφαλιστικές εταιρείες να επεκταθούν πέρα ​​από τις παραδοσιακές τους αγορές και προϊόντα, μέσω συνεργασιών για να αυξήσουν τα εσοδά τους.

Αφορμή για συνεργασίες είναι πιθανόν να αποτελέσουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του bancassurance, που αναμένεται να αλλάξει καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την πρόκληση μέσα από μικρότερο αριθμό φυσικών καταστημάτων να διατηρήσουν αν όχι να αυξήσουν τα κεκτημένα τους στην παραγωγή ασφαλίστρων.

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα βρεθούν μπροστά στην υποχρέωση να αποδείξουν τη στήριξή τους σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας με στόχο να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική ρύπανση και την κοινωνική αδικία, ενισχύοντας το brand name τους.

Ένα ακόμη νέο που έρχεται μετά από χρόνια απαιτήσεων είναι οι χρεώσεις βάση χρήσης pay-as-you-go, οι οποίες φαίνεται ότι θα βρουν πρώτα εφαρμογή στην κάλυψη του αυτοκινήτου ικανοποιώντας έτσι καταναλωτές που αναζητούν ευελιξία και εξοικονόμηση κόστους.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι τα χαμηλά επιτόκια συνεχίζουν να περιορίζουν την απόδοση των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, νέα επενδυτικά εργαλεία και προϊόντα αναμένεται να προστεθούν στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών του κλάδου με τα κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται από έναν αυξημένο αριθμό εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδικασία.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου ζωής μπαίνει επίσης η ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί η εκδήλωση της πανδημίας ανέδειξε, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, την προστασία των εργαζομένων ως το «κλειδί» για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των εργασιών του κλάδου, κόντρα στις συνθήκες της ύφεσης.