ΦΠΑ 0% στα βρεφικά και παιδικά είδη, τώρα!

Η καταγραφή των στατιστικών δεδομένων του αρνητικού ισοζυγίου γεννήσεων και θανάτων, που έχει καταγράψει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από το 2015 μέχρι και το 2022, είναι από μόνη της θλιβερή. Είναι σαν να χάνεται κάθε χρόνο μια πόλη. Γιατί να μην στηρίξουμε τις γεννήσεις, με τον τρόπο που ακολουθείται στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Χρειάστηκε να παρουσιαστεί η τερατώδης άνοδος της τιμής στο βρεφικό γάλα, για να αναδειχθεί για μια ακόμα φορά το τεράστιο και δυσεπίλυτο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια όταν αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδιά. Αφού η χαρά της δημιουργίας οικογένειας συνοδεύεται από έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι αυτά της οικονομικής αγωνίας και ανασφάλειας. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες, όπου πάνω από το 60% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις νιώθει αβεβαιότητα για το αύριο.

Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες εξόδων των μικρών παιδιών. Η διατροφή, η ένδυση και η υπόδηση, καθώς και η φροντίδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι γονείς τους εργάζονται. Η Πολιτεία μέσω της οικονομικής ενίσχυσης (voucher) προσφέρει τη δυνατότητα στους γονείς να εγγράψουν τα βρέφη τους ή τα παιδιά τους σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς, σε βρεφικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ή παιδιών με αναπηρία. Εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φροντίδα, τη δημιουργική απασχόληση και την κοινωνικοποίηση που χρειάζονται τα παιδιά.

Ωστόσο, το θέμα της κάλυψης των υπόλοιπων αναγκών των νέων οικογενειών, παραμένει αναπάντητο. Χρειάζεται και εδώ να ανακαλυφθεί εκ νέου, ο τροχός ή η φωτιά; Γιατί δεν αντιγράφουμε ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται αλλού και έχει επιτύχει; Το μοντέλο που ακολουθείται στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Σύμφωνα με το βρετανικό φορολογικό σύστημα που καθορίζεται από το ΗΜ Revenues & Customs, υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις που αφορούν τα παιδιά.

Καταρχάς, κάθε οικογένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει £24 για το πρώτο παιδί και £15 για κάθε επόμενο παιδί σε εβδομαδιαία βάση. Δηλαδή σε ετήσια βάση £1.248 (1.450 ευρώ) για το πρώτο παιδί και £780 (910 ευρώ) για κάθε επόμενο παιδί, μέχρι την ηλικία των 16 ετών ή των 20 ετών, εφόσον το παιδί παρακολουθεί κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) είναι μηδενικός, δηλαδή 0%, για όλα τα παιδικά είδη ένδυσης και υπόδησης, που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Στην κατηγορία του μηδενικού ΦΠΑ, περιλαμβάνονται όλα τα βρεφικά και παιδικά βιβλία και παιχνίδια.

0% ΦΠΑ πληρώνουν οι Βρετανοί για παιδικά κράνη ασφαλείας και μπότες που χρησιμοποιούνται στις μοτοσυκλέτες και στα ποδήλατα.

Δύο από τα μεγαλύτερα έξοδα των οικογενειών που αποκτούν παιδιά είναι οι βρεφικές πάνες και το βρεφικό γάλα. Και τα δυο προαναφερθέντα είδη έχουν μηδενικό ΦΠΑ. Με ΦΠΑ 9% επιβαρύνονται μόνο ειδικές βρεφικές ή παιδικές τροφές, όπως είναι τα παιδικά πρωτεϊνούχα συμπληρώματα και υποαλλεργικές τροφές.

Επίσης ο ΦΠΑ, σε διάφορα άλλα απαραίτητα παιδικά και βρεφικά είδη όπως είναι τα καρότσια, τα καλάθια μεταφοράς, τα ειδικά καθίσματα στα αυτοκίνητα και άλλα, βρίσκεται στο 5%.

Με περίπου 80 χιλιάδες γεννήσεις ανά έτος στην Ελλάδα, το δημοσιονομικό κόστος από τον μηδενικό ΦΠΑ, μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί. Και να συνταχθεί μια μελέτη κόστους - οφέλους, σχετικά με την υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής επιλογής. Ωστόσο, όσο και να είναι το κόστος, το όφελος είναι υπερπολλαπλάσιο. Το δημογραφικό είναι το «υπ’ αριθμόν 1» πρόβλημα της Ελλάδας. Η επίλυση του περνάει μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος οικονομικής ασφάλειας και σιγουριάς για τα νέα ζευγάρια, που επιθυμούν να κτίσουν τις δικές τους οικογένειες και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Η επιβολή μηδενικού ΦΠΑ στα βρεφικά και παιδικά είδη, είναι μια λύση που έχει υιοθετηθεί με επιτυχημένο τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ας μελετηθεί και εδώ. Μόνο κέρδος θα προκύψει για τη χώρα μας.