Πώς επηρεάζει η Κίνα τα κρυπτονομίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Πώς επηρεάζει η Κίνα τα κρυπτονομίσματα

Παρά την προσπάθεια της αγοράς κρυπτονομισμάτων να απεξαρτηθεί πλήρως από την Κίνα και την κινεζική οικονομία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπήρξε το ιστορικό κέντρο της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στα πρώιμα στάδια εδραίωσης της αγοράς.

Η Κίνα είναι πιο σημαντική για τις αγορές κρυπτονομισμάτων απ' ό,τι θέλει να παραδεχτεί η αγορά για αρκετούς λόγους.

Οι καταστολές των κινεζικών αρχών δεν εμπόδισαν ποτέ τις εταιρείες κρυπτογράφησης από το να λειτουργούν μυστικά στη χώρα, ούτε τους Κινέζους από το να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα. Μέχρι πρόσφατα, οι miners που είχαν την έδρα τους στην Κίνα είχαν εξορύξει περισσότερα Bitcoin και Ethereum από το σύνολο όλων των άλλων miners σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Αντίστοιχα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα όπως οι Bitmain, Canaan, Binance, OKCoin, Tether, Huobi, OKX, Ebang και αμέτρητων άλλων, ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από την Κίνα. Αντίστοιχη είναι και η υποστήριξη που έλαβε το Ethereum κατά τις πρώιμες ημέρες με ισχυρές επιρροές από την Κίνα.

Ωστόσο, οι κρατικές αρχές της Κίνας δημιούργησαν κατά διαστήματα εμπόδια, όπως η ιστορική δίωξη τόσο των mining farms, αλλά και των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Οι κινεζικές εταιρείες οδηγήθηκαν να πουλήσουν όλα τα μηχανήματα εξόρυξης για τον αλγόριθμο proof-of-work (PoW) οδηγώντας μάλιστα σε ένα «κραχ» τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Binance, αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα. Στα μέσα Οκτωβρίου 2021, οι Κινέζοι miners σταμάτησαν τις δραστηριότητες, έχοντας διωχθεί από το Πεκίνο. Οι κινεζικές εταιρείες μετονόμασαν ακόμη και τα NFT ως «ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα» για να καθησυχάσουν τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Οι ιστορικές καταστολές των αγορών κρυπτονομισμάτων από την Κίνα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Επενδύσεις μεγέθους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαφανίστηκαν από την αγορά μετά τις απαγορεύσεις που εξαπλώθηκαν το 2021.

Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες κρυπτογράφησης επιστρέφουν κρυφά στην Κίνα αμέσως μετά την αποχώρησή τους. Τα κρυπτονομίσματα αποτέλεσαν έναν ιδιαίτερα κερδοφόρο τρόπο για να βοηθήσουν τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας να αποφύγουν τους ελέγχους κεφαλαίων και να μεταφέρουν εύκολα χρήματα στο εξωτερικό. 

Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις, είναι αμφίβολο κατά πόσο οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων έχουν εγκαταλείψει την Κίνα. Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance έχει αναφέρει ότι έχει εγκαταλείψει πλήρως την αγορά της Κίνας. Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Binance εξακολουθεί να κερδίζει περίπου το ένα πέμπτο των δραστηριοτήτων του από τη χώρα.

Τον Μάιο του 2023, για παράδειγμα, το Binance επέτρεψε συναλλαγές αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προήλθαν από επενδυτές με έδρα τους την Κίνα.

Ακόμη και όταν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εγκαταλείπουν επίσημα την Κίνα, τα ανεπίσημα κανάλια ρευστότητάς τους συχνά συνεχίζουν να λειτουργούν. Σχεδόν όλα τα ανταλλακτήρια διατηρούν ενεργές αγορές peer-to-peer (P2P), ενώ εκτελούν συναλλαγές εξωχρηματιστηριακά (OTC) μέσω μηνυμάτων συνομιλίας, συμπεριλαμβανομένου του WeChat.

Η οικονομική αβεβαιότητα της Κίνας όπως έχουν γράψει αναλυτές του Liberal Markets έχει πολλές επιπτώεις: Η Κίνα από ατμομηχανή, βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία της Μαίρης Βενέτη, Η Κίνα παραπαίει και ανησυχεί αγορές και παγκόσμια οικονομία του Κωνσταντίνου Μαριολή, Country Garden: Ο νέος κινέζος ασθενής στο χώρο του Real estate του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, μπορεί να βλάψει και τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Ο «κρυφός» ρόλος  της Κίνας στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, εάν η οικονομία της Κίνας εξασθενήσει περαιτέρω.

Οι Κινέζοι επενδυτές ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να ξεκινήσει μια νέα καταστολή στο μέλλον. Τα αρνητικά νέα σχετικά με το IPO του Ant Group στη Νέα Υόρκη -που φαίνεται να σταμάτησε προσωπικά ο Xi Jinping- δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων στη χώρα.

Η κινεζική οικονομία μπορεί να είναι και ο ίδιος λόγος της παρατεταμένης κρίσης στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Οι Κινέζοι επενδυτές μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και της κρίσης στα ακίνητα, έχουν πλέον ελάχιστες οικονομίες για επενδύσεις στις ριψοκίνδυνες αγορές κρυπτονομισμάτων. Η καταρρέουσα αγορά ακινήτων της Κίνας σίγουρα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο Πρόεδρος Xi έχει επικαλεστεί τον «αλόγιστο» δανεισμό και την προπώληση κατοικιών ως υπαίτιους για την οικονομική συρρίκνωση.