Telegram: Η νέα υπηρεσία παρέχει ψηφιακά «πορτοφόλια» crypto σε 800 εκατ. χρήστες
Shutterstock
Shutterstock

Telegram: Η νέα υπηρεσία παρέχει ψηφιακά «πορτοφόλια» crypto σε 800 εκατ. χρήστες

Η πιο αναπτυσσόμενη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, το Telegram, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα, συγκέντρωσε νωρίτερα τον Αύγουστο ένα νέο κύκλο χρηματοδότησης, με την έκδοση ομολόγων αξίας 270 εκατ. δολαρίων. 

Το Telegram εξακολουθεί να μην είναι κερδοφόρο και η νέα χρηματοδότηση στοχεύει στο να το φέρει πιο κοντά στο σημείο ισορροπίας, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Durov, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του ήταν «πιο κοντά στην κερδοφορία σε απόλυτους αριθμούς» από ανταγωνιστές, όπως το Twitter και το Snap.

Ο Durov είπε στην ανάρτησή του ότι «αγόρασε προσωπικά» περίπου το ένα τέταρτο των νέων ομολόγων του Telegram, επενδύοντας «δεκάδες εκατομμύρια στην ανάπτυξη του Telegram». Τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο Durov, έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια στην εφαρμογή για να τη διατηρήσει λειτουργική.

Το Telegram έχει αναπτυχθεί γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Η εφαρμογή έχει προσθέσει πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες τα τελευταία δυόμιση χρόνια και προσελκύει 2,5 εκατομμύρια νέες εγγραφές κάθε μέρα. Μεγάλο μέρος αυτών των χρηστών είναι επενδυτές κρυπτονομισμάτων, με την πλατφόρμα να αποτελεί βασικό δίκτυο επικοινωνίας για όσους ασχολούνται ενεργά με τα κρυπτονομίσματα. 

Η εταιρεία έχει έδρα το Ντουμπάι, ενώ η βελτίωση των οικονομικών της και η οικονομική αυτονομία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει. 

Η Telegram προσπαθούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο εδώ και αρκετά χρόνια - δοκίμασε ακόμη και μια πώληση κρυπτονομισμάτων (η οποία μπλοκαρίστηκε από την SEC) - αλλά η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και μείωση των κεφαλαιοποιήσεων σε τεχνολογικές εταιρείες σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε ιδιώτες επενδυτές για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της. Αρκετές άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Twitter, Discord και Reddit, έχουν δει τις αποτιμήσεις τους να μειώνονται από επενδυτές.

Ο Durov, μαζί με τον αδερφό του Nikolai, δημιούργησαν την περιουσία τους με τη ρωσική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte. Οι αδελφοί Durov χρησιμοποίησαν αυτά τα χρήματα για να φτιάξουν το Telegram, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία και τον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης. Αυτό οδήγησε τους ιδρυτές να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, και να μετακομίσουν στο Ντουμπάι. 

Ως γνωστόν, το Telegram συγκρούστηκε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σχετικά με το ένα εκ των μεγαλύτερων Initial Coin Offerings που προσπαθούσε να δρομολογήσει, συγκεντρώνοντας  κεφάλαια 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα κρυπτονομίσματα GRAM. 

Το blockchain δίκτυο που είχε δημιουργήσει το Telegram, έκτοτε διαμορφώθηκε από το The Open Network- από μια ομάδα προγραμματιστών που συνεισφέρουν στον ανοιχτό κώδικα του έργου και έχουν λανσάρει επίσης το κρυπτονόμισμα $ΤΟΝ- το οποίο είναι το 12ο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα.

Το Telegram ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει το ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων «TON Space». Το πορτοφόλι θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως από τον Νοέμβριο. Ονομάζεται TON Space και θα είναι προσβάσιμο μέσω των ρυθμίσεων του Telegram. 

Η συνεργασία της Telegram με το TON Foundation φέρνει το δίκτυο TON ένα βήμα πιο κοντά στο αρχικό του όραμα. Το 2020, το Telegram εγκατέλειψε το φιλόδοξο σχέδιο του TON όπου είχε επενδύσει για περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω αγωγής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η SEC είχε μηνύσει το Telegram το 2019 για συγκέντρωση 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας αρχικής προσφοράς κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό νόμισμα που ονομαζόταν Grams. Για να επιλύσει το ζήτημα, η Telegram συμβιβάστηκε με την SEC, επιστρέφοντας τα κεφάλαια των επενδυτών και πληρώνοντας πρόστιμο 18,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2020, το TON λειτουργεί ως έργο ανοιχτού κώδικα.