Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα αλλάξουν όλα στην Τράπεζα Πειραιώς

Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα αλλάξουν όλα στην Τράπεζα Πειραιώς

Από τη μία η διοίκηση θέλει να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας με πρόσθετο «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ και να μειώσει τα κόκκινα δάνεια συνολικά κατά 12 δισ. ευρώ. Από την άλλη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δείχνει πρόθυμο να ανοίξει την πόρτα σε ιδιώτες επενδυτές με αύξηση κεφαλαίου που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, και η Moody’ s βλέπει να βελτιώνεται το επενδυτικό προφίλ της. Το 2021 μπορεί να αποδειχθεί έτος ορόσημο για την Τρ. Πειραιώς.

Ο Χρήστος Μεγάλου ξεκαθάρισε χθες ότι θέλει να επιτύχει πολύ ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση και ακόμη μεγαλύτερο «νοικοκύρεμα» του ισολογισμού στους επόμενους μήνες και έως το τέλος του 2021, αξιοποιώντας τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Μία εξέλιξη που ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε χθες- ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων- ως «πιστωτικά θετική» για την τράπεζα, που σημαίνει ότι οι επενδυτές τη βλέπουν με… άλλο μάτι, τόσο την ίδια την Πειραιώς, όσο και το σύνολο του κλάδου που χρηματιστηριακά έχει αρχίσει να αναπνέει.

Όμως η είδηση της χθεσινής ημέρας δεν ήταν ούτε η οριστικοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ για τα CoCos που θα δρομολογήσει την προσωρινή «κρατικοποίηση» της τράπεζας υπέρ του ΤΧΣ, ούτε τα οικονομικά αποτέλεσμα, ούτε καν η θετική έκθεση της Moody’ s. Θα μπορούσε να είναι η δέσμευση του ΤΧΣ να διευκολύνει την ταχύτερη δυνατή αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας εντός των επόμενων μηνών. Και λέμε θα μπορούσε γιατί δεν διευκρινίζεται ούτε το πώς θα το κάνει ούτε το πότε, αφού η προϋπόθεση των «ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά» δεν δίνει είδηση.

Γι’ αυτό έκαναν περισσότερο… γκελ τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι μέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα λάβει χώρα μετά την μετατροπή των CoCos, η Τρ. Πειραιώς μπορεί να πετύχει επιπλέον μείωση των κόκκινων κατά 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τη μείωση του 2021 στα 12 δισ. ευρώ. Ανέβασε επίσης τον κεφαλαιακό πήχη για να επιτευχθεί η μείωση των NPEs, λέγοντας πως η υλοποίηση συγκεκριμένης στρατηγικής θα δημιουργήσει επιπρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η στρατηγική περιλαμβάνει:

- Την πώληση εργασιών δικτύου POS με τις δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται στο α’ τρίμηνο 2021. (εκτιμώμενο όφελος 300 εκατ. ευρώ)

-Μία σύνθετη τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ σε δύο tranches. Για την πρώτη έχει ανοίξει το VDR και αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές έως το τέλος του 2020. (εκτιμώμενο όφελος 300 εκατ. ευρώ)

-Την ανάθεση χαρτοφυλακίου συμμετοχών 400 εκατ. ευρώ σε τρίτο μέρος (εκτιμώμενο όφελος 100 εκατ. ευρώ)

-Εξοικονόμηση από τη μη πληρωμή των CoCos (όφελος 300 εκατ. ευρώ)

Όσο για τα NPEs, αν η τράπεζα καταφέρει να «ξεφορτωθεί», επιπλέον των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», κόκκινα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, θα έχει σημειώσει μία μεγάλη νίκη που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα project που τρέχουν εσωτερικά την καθιστούν εξαιρετικά ελκυστική. Οι τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix θα πραγματοποιηθούν στο α’ τρίμηνο του 2021 με την εγγύηση του Ηρακλή και θα μειώσουν τα NPEs της Τρ. Πειραιώς κατά 7 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του α’ τριμήνου 2021 ο κ. Μεγάλου θα παρουσιάσει ένα συνολικό και λεπτομερές σχέδιο πιο επιθετικής μείωσης των κόκκινων δανείων που θα «καθαρίσει» πλήρως την τράπεζα.

Στα αποτελέσματα εννεαμήνου το ενδιαφέρον μονοπώλησε η υπόθεση των CoCos καθώς χθες η τράπεζα ανακοίνωσε και επίσημα την απόφαση της ΕΚΤ να μην επιτρέψει την πληρωμή των τόκων με μετρητά. Αρχίζει έτσι οριστικά η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 61%. Ξεκινά, επίσης, η αντίστροφη μέτρηση για την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Μόνο που η τράπεζα του 2021 θα είναι εντελώς διαφορετική και ενισχυμένη σε πολλά επίπεδα.

Οι καλοί οιωνοί είναι αρκετοί και δεν περιορίζονται στην κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω των CoCos. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου από τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή ένα ποσοστό της τάξης του 20%-25% θα κοκκινίσουν δημιουργώντας νέες εισροές περίπου 1 δισ. ευρώ. Όμως η τράπεζα έχει καταφέρει να εμφανίζει αρνητική δημιουργία νέων κόκκινων δανείων και έπεται συνέχεια.

Ένας άλλος καλός οιωνός είναι οι καταθέσεις. Από την πρωτοχρονιά του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, με τα 2,3 δισ. ευρώ να αφορούν το εννεάμηνο του 2020.