Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανακαλύψαμε επιπλέον δέκα… «Ελληνικά»

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανακαλύψαμε επιπλέον δέκα… «Ελληνικά»

Σχεδόν 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα (τ. χλμ.) μεγάλωσε η Ελλάδα στους Δήμους. Η έκταση αυτή, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αντιστοιχεί σε μιάμιση φορά στον δήμο της Αθήνας. Διαφορετικά, αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από δέκα Ελληνικά, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από 10 φορές την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει η αξιοποίησή του.

Τα στοιχεία ξάφνιασαν ακόμη και τους πιο έμπειρους. «Όλοι περιμέναμε 1,5 έως 1,8 εκατ. δηλώσεις και 25 έως 30 εκατ. τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.)», λέει στέλεχος της ΚΕΔΕ με άμεση εμπλοκή στο έργο. Τελικά όπως ανακοινώθηκε, οι δηλώσεις ξεπέρασαν τα 2,7 εκατομμύρια και τα επιπλέον τ.μ. ξεπέρασαν τα 60,5 εκατ., δηλαδή τα 60,5 τ. χλμ.

Η διαδικασία μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τυπικά η προθεσμία εμπρόθεσμης μεταβολής παρήλθε, συνεχίζεται, αφού δεν είναι πρόθεση κανενός, η εφαρμογή «tetragonika.govapp.gr» να κατέβει. Απλά απ’ εδώ και στο εξής, οι καθυστερημένοι θα υποστούν τις κυρώσεις, με την επιβολή προστίμων, προσαυξήσεων κ.λπ.

Ενδεικτικό του ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους της χώρας, είναι το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα αλλαγής των τετραγωνικών χωρίς κυρώσεις, υπήρξαν 534.000 δηλώσεις. Η εφαρμογή δηλαδή «σήκωσε» το 20% του συνόλου των δηλώσεων μέσα σε μια ημέρα.

Αναπόφευκτα τα συστήματα «κρασάρανε», όπως λένε και οι τεχνικοί των υπολογιστών, καθώς φαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ που «σέρβιρε» τα τετραγωνικά των δήμων στην σχετική εφαρμογή, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση. Έτσι, τώρα δεν αποκλείεται για ολίγες ημέρες (π.χ. μέχρι και μεθαύριο Κυριακή 4 Οκτωβρίου), να δοθεί «σιωπηλή» παράταση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πάντως ζητεί εδώ και πολλές ημέρες, παράταση της διορίας μεταβολής των τετραγωνικών στους δήμους, μέχρι τέλος του έτους. Η Ομοσπονδία πιθανώς να γνωρίζει κάτι, δηλαδή ότι ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμη πολλά αδήλωτα τετραγωνικά στους Δήμους.

Ωστόσο μια νέα παράταση δεν θεωρείται πλέον εφικτή. Η εφαρμογή που τελικά άνοιξε για περίπου 4 μήνες τον περασμένο Φεβρουάριο, τελικά έμεινε ανοικτή πάνω από 7 μήνες. Και όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μέχρι σήμερα γλύτωσε πρόστιμα και προσαυξήσεις προστίμων, ύψους 1,5 δις. ευρώ.

Ωστόσο ουδέν κακόν, αμιγές καλού για το κράτος. Η δήλωση των τετραγωνικών αυτή εκτιμάται ότι θα αποφέρει απ’ εδώ και στο εξής επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 115 εκατ. ευρώ ετησίως στους Δήμους σύμφωνα με τη ΚΕΔΕ. Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος εκτίμησε ότι τα έσοδα των δήμων μπορεί να ανέλθουν σε 150 εκατ. ευρώ. Όπως και να έχει η κατάσταση, η μεταβολή είναι τεράστια αφού πλέον οι 332 δήμοι της χώρας θα μοιραστούν έσοδα δύο μεγάλων ελληνικών πόλεων.

Τα μεγαλύτερα έσοδα ανά την επικράτεια θα εισπράξει ο Δήμος Ζακύνθου. Περίπου 3,7 εκατ. ευρώ επιπλέον ανά έτος. Στο νησί αυτό φαίνεται ότι, εκτός από τους περισσότερους «τυφλούς» της χώρας,  είχε και τα περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά. Σχεδόν 2,2 εκατ. επιπλέον τ.μ. δηλώθηκαν μέσα από 6.000 και πλέον αιτήσεις.

Δεύτερος σε αδήλωτα τετραγωνικά βρέθηκε ο Δήμος Ρόδου (1,3 εκατ. τ.μ.) και ακολούθησαν ο Δήμος Κέρκυρας (1,1 εκατ. τ.μ.), ο Δήμος Λάρισας (0,96 εκατ. τ.μ.), Θεσσαλονίκης (0,92 εκατ. τ.μ.), Ηρακλείου Κρήτης (0,92 εκατ. τ.μ.), Ιωαννιτών (0,80 εκατ. τ.μ.), Παλλήνης (0,80 εκατ. τ.μ.), και Βόλου (0,72 εκατ. τ.μ.). Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΚΕΔΕ, η μεγάλη αποφυγή δήλωσης τετραγωνικών σε τουριστικούς προορισμούς (Ζάκυνθος, Ρόδος, Κέρκυρα κ.λπ.), αποδίδεται στις μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης μεγάλη διαφυγή τ.μ. παρατηρείται σε Βιομηχανικές Περιοχές της  χώρας (Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βόλος κ.λπ.).

Ο Δήμος της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι έχει την μεγαλύτερη οικιστική δραστηριότητα, ήταν από τους πιο «σύννομους» δήμους της χώρας. Μόλις 150 χιλ. αιτήσεις μεταβολών τ.μ. υποβλήθηκαν που πρόσθεσαν 0,2 εκατ. τ.μ. στα αρχεία του Δήμου. Η απουσία αδήλωτων τετραγωνικών στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αποδίδεται στο γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες είναι πιο συχνές κι επομένως οι έλεγχοι γίνονται πιο εντατικοί και σε βάθος. «Συνήθως στους μεγάλους δήμους, οι μεταβολές είναι μικρής σημασίας, δηλαδή ολίγων τετραγωνικών π.χ. 3 έως 5 τετραγωνικά», παραδέχεται στέλεχος της ΚΕΔΕ.

Ζήτηση για αλλαγή των τετραγωνικών, σημειώθηκε και από το εξωτερικό. Πρόκειται προφανώς για Έλληνες της διασποράς. Οι περισσότερες αιτήσεις προήλθαν από τη Γερμανία (4.100), τις ΗΠΑ (4.000) και το Ην. Βασίλειο (3.400). Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και 1.600 αιτήσεις από την Ουκρανία, αριθμός που ξεπέρασε άλλες χώρες, με περισσότερες σχέσεις με την Ελλάδα, όπως π.χ. Κύπρος (1.100 αιτήσεις) ή η Γαλλία (1.350 αιτήσεις).

Συνολικά τα τετραγωνικά που δηλώθηκαν σε όλη τη χώρα, αύξησαν τον αριθμό των τετραγωνικών στα αρχεία των 332 δήμων κατά περίπου 35%. Ήταν 172 εκατ. τ.μ. δηλωμένα το Φεβρουάριο του 2020 και πλέον ανέρχονται σε 233 εκατ. τ.μ.

Το καλύτερο σε όλη αυτή την υπόθεση, είναι ότι για να υλοποιηθεί όλο αυτό το έργο, κόστισε σχεδόν… τίποτε. Η ανάπτυξη της εφαρμογής «tetragonika.govapp.gr» κόστισε μόλις 30.000 ευρώ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είχε τον πρώτο λόγο στην σύλληψη και την προετοιμασία του έργου. Βεβαίως κάποιοι έβαλαν «πλάτη» για την ολοκλήρωσή του, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι αφενός μεν η πολιτεία έχει μια καλύτερη εικόνα των δεδομένων των πολιτών, αφετέρου δε οι δήμοι απέκτησαν ένα επιπλέον έσοδο ύψους τουλάχιστον 115 εκατ. ευρώ ανά έτος.