Ακριβές τιμές στην ενέργεια και τους πρώτους μήνες του 2022

Ακριβές τιμές στην ενέργεια και τους πρώτους μήνες του 2022

Στην εκτίμηση ότι οι ενεργειακές τιμές, ενώ έδωσαν ώθηση κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα στη συνολική μέτρηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, θα εξελιχθούν σε «βαρίδι» έως τα μέσα του 2022, προχωρά η Capital Economics, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει υψηλότερος του στόχου στις ΗΠΑ και το 2022, αλλά όχι σε Ευρώπη και Ιαπωνία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια εφοδιαστικά συστήματα ενδέχεται να προκαλέσουν νέες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η αύξηση των τιμών που σημειώθηκε στον απόηχο της πανδημικής κρίσης πλησιάζει στην κορύφωσή της. Αυτό εκτιμά η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε όλες τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες το 2022.

Επίσης, ενώ οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες φέτος και του χρόνου σε Ευρώπη και Ιαπωνία, στις ΗΠΑ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από τον στόχο για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, εξαιτίας της τεράστιας δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης του εργατικού δυναμικού.

Η άμεση άνοδος των τιμών μετά την πανδημία οφείλεται σε τρεις παράγοντες: την ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών των εμπορευμάτων, σε αυξήσεις τιμών που προκλήθηκαν από τριβές καθώς οι οικονομίες άνοιγαν από τα lockdown καθώς και σε ελλείψεις αγαθών.

Περίπου το 60% της ανόδου του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες αγορές φέτος αντανακλά το αυξημένο ενεργειακό κόστος, όμως ο πληθωρισμός στην ενέργεια έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά του, υπογραμμίζει η Capital Economics. «Οι τιμές της ενέργειας, ενώ έδωσαν ώθηση στη συνολική μέτρηση του πληθωρισμού κατά σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα τους τελευταίους μήνες, εκτιμούμε ότι θα εξελιχθούν σε βαρίδι έως τα μέσα του 2022», προσθέτει.  

Οι τιμές σε ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια έχουν ανακάμψει στον απόηχο της επανεκκίνησης της οικονομίας, γεγονός που δικαιολογεί ένα πρόσθετο 10% της αύξησης του πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες αγορές φέτος. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο rebound συνέβη μόλις πρόσφατα, ο «πληθωρισμός που οφείλεται στο άνοιγμα της οικονομίας» αναμένεται να παραμείνει υψηλός και το 2022.

Όμως επειδή ο ενεργειακός πληθωρισμός έχει ήδη περάσει το υψηλότερο σημείο, ο πληθωρισμός της επανεκκίνησης δεν θα αργήσει να υποχωρήσει, καθώς οι ελλείψεις αγαθών θα μειώνονται και η κατανάλωση θα ομαλοποιείται, με αποτέλεσμα ο συνολικός πληθωρισμός να υποχωρήσει το 2022 σε όλες τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Παρ’ όλα αυτά, η CE καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι στην Ευρώπη εξαιτίας του μειωμένου εργατικού δυναμικού και των τεράστιων πακέτων στήριξης.