Αλλαγές με «πολιτικό» άρωμα στις δηλώσεις πόθεν έσχες
Shutterstock
Shutterstock

Αλλαγές με «πολιτικό» άρωμα στις δηλώσεις πόθεν έσχες

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα διάταξη περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που διέπει τις διαδικασίες δήλωσης Πόθεν Έσχες, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Η διάταξη «κλειδί» προβλέπει ότι όσοι είναι παντρεμένοι, έχουν χωρίσει ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μ’ έναν υπόχρεο δήλωσης πόθεν έσχες, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι και εκείνοι να υποβάλουν δήλωση, καθώς μέχρι σήμερα απλώς ενέκριναν τη δήλωση του υπόχρεου.

Μάλιστα, το πιο ενδιαφέρον είναι, ότι ορίζεται πως δεν παίζει ρόλο αν είναι Έλληνες ή ξένοι, αν μένουν μόνιμα στη χώρα μας, αν είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας ή αλλοδαπής, ή αν ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στη μακρά λίστα των υπόχρεων που πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες προστίθενται οι εκτελεστικοί Γραμματείς των Περιφερειών και ο ειδικός γραμματέας, οι δικαστικοί υπάλληλοι του Κλάδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου.

Εν τω μεταξύ η διαδικασία απλοποιείται, καθώς μετά τις φορολογικές δηλώσεις μπαίνουν στον…αυτόματο και οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, το γνωστό πόθεν έσχες. Το νομοσχέδιο προωθεί την αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων πόθεν έσχες, με στοιχεία που θα αντλούνται ηλεκτρονικά από την Εφορία, τράπεζες και άλλους φορείς, ενώ την ίδια στιγμή, ορίζεται η υποχρέωση αυτοτελούς υποβολής δήλωσης από συζύγους.

Τα στοιχεία, φυσικά, που δεν θα παρέχονται αυτόματα από το διαλειτουργικό σύστημα, θα πρέπει να καταγραφούν από τους υπόχρεους. Με το νέο πλαίσιο οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση συλλογής των στοιχείων της δήλωσης (βεβαιώσεις από κάθε τράπεζα για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, συμμετοχές σε εταιρείες, θυρίδες, πολύτιμα μέταλλα, δανειακές υποχρεώσεις κ.ά.), τα οποία αποτυπώνονται αυτόματα στη δήλωση, μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν διορθώσεις, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, διαγραφές, και να υποβάλουν παρατηρήσεις ως προς τις προσυμπληρωμένες εγγραφές, με τις οποίες δεν συμφωνούν, καθώς και να επισυνάψουν σχετικά στοιχεία.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία

Εντός δύο (2) ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας ή την έναρξη της θητείας για τις αρχικές δηλώσεις και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους για τις ετήσιες, ο αρμόδιος φορέας ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται, ενημερώνει τους υπόχρεους για την υποχρέωση δήλωσης των στοιχείων των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

Οι υπόχρεοι γνωστοποιούν στον αρμόδιο φορέα ή τα όργανα διοίκησης του φορέα στον οποίο υπάγονται ή από τον οποίο εποπτεύονται τον Α.Φ.Μ. τους, καθώς και αυτόν των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, το αργότερο εντός τριών (3) ημερών από την ενημέρωση για την υποχρέωσή τους προς υποβολή Δ.Π.Κ., για τις αρχικές, και μέχρι τις 15 Μαρτίου κάθε έτους, για τις ετήσιες Δ.Π.Κ. προκειμένου να επικαιροποιηθεί η κατάσταση των υπόχρεων προσώπων. Αν τα υπόχρεα πρόσωπα δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ., η Α.Α.Δ.Ε., ύστερα από αίτημα του φορέα, εκδίδει Α.Φ.Μ. για τα πρόσωπα αυτά προς τον σκοπό υποβολής της Δ.Π.Κ..

Οι αρμόδιοι φορείς οριστικοποιούν την κατάσταση υπόχρεων:

1) Για τις αρχικές δηλώσεις, τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα κάθε μήνα για όσους απέκτησαν την ιδιότητα τον προηγούμενο μήνα.

2) Για τις ετήσιες δηλώσεις, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους.

Επίσης, όταν ένας υπόχρεος αποχωρεί από τη θέση που τον καθιστά υπόχρεο δήλωσης πόθεν έσχες, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση και ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του.

Σπίτια, θυρίδες, μετρητά, δάνεια και λογαριασμοί πληρωμών

Αυξάνεται το είδος και ο αριθμός των δεδομένων που μεταφέρονται υποχρεωτικά με αυτόματο τρόπο μέσω της ανωτέρω εφαρμογής. Εκτός από τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1):

  • τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή του κατάσταση όπως τα στοιχεία αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε., μεταφέρεται επίσης με αυτόματο τρόπο,
  • το ύψος των υπολοίπων των καταθετικών λογαριασμών,
  • των λογαριασμών πληρωμών,
  • των λογαριασμών φύλαξης πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων,
  • στοιχεία θυρίδων,
  • στοιχεία για κάθε χρήσης οχήματα,
  • πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα,
  • συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρείες ή επιχειρήσεις (εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρείες), καθώς και
  • στοιχεία για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. 
 
Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία έχει το σύστημα με τις τροποποιήσεις στο Πόθεν Έσχες και στις ετήσιες καταστάσεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση στο pothen.gr το σύστημα των ετήσιων καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2024 θα ανοίξει τις Τετάρτες 17.07.2024 και 24.07.2024 για τροποποίηση και οριστικοποίηση.
 
Σημειώνεται πως η δήλωση πόθεν έσχες υποβάλλεται από τους υπόχρεους ετησίως, όσο διαρκεί η θητεία της δραστηριότητας ή διατηρείται η ιδιότητα των υπόχρεων, καθώς και για 2 έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας, με την τελική δήλωση να αφορά στο έτος χρήσης που έπεται της απώλειας της ιδιότητας. Επιπλέον, πρέπει να υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 3 μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.