Ανακατεύει την τράπουλα η ΔΕΗ με την προσφυγή στο ΣτΕ, άγνωστο αν είχε ενημερώσει τον Γ. Σταθάκη

Ανακατεύει την τράπουλα η ΔΕΗ με την προσφυγή στο ΣτΕ, άγνωστο αν είχε ενημερώσει τον Γ. Σταθάκη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Κερκόπορτα ακόμη και για την πώληση μονάδων ανοίγει, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η προσφυγή της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των δημοπρασιών υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος, που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, δίχως να έχει ενημερωθεί ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Αν και όπως έλεγαν κύκλοι της επιχείρησης, η κίνηση της ΔΕΗ δεν αμφισβητεί αυτές καθ' εαυτές τις ίδιες τις δημοπρασίες αλλά τη μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης, εντούτοις η προσφυγή στο ΣτΕ θέτει εν αμφιβόλω συνολικά το οικοδόμημα της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από την επιχείρηση.

Ανοίγοντας εκ νέου μία μνημονιακή υποχρέωση που έχει κλείσει με την προηγούμενη αξιολόγηση, η ΔΕΗ αμφισβητεί τις παραμέτρους που είχε λάβει υπόψιν η ΡΑΕ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης και τα κοστολογικά της στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η διάθεση των προθεσμιακών προϊόντων έγινε σε τιμή κάτω του κόστους της.

Αλλά εδώ υπάρχει και μια τρίτη πληροφορία. Εκτός της ΔΕΗ, την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών φέρονται να αμφισβητούν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν τον επανακαθορισμό της αμέσως μόλις τον Δεκέμβριο προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο η τιμή forward των δικαιωμάτων ρύπων (CO2).

Αν όμως "περάσει" η άποψη της τρόικας για αυτόματη μεταβολή της τιμής με βάση τη νέα τιμή των ρύπων, το Δεκέμβριο θα έχουμε, αντί για αύξηση που επιδιώκει η ΔΕΗ, μείωση της τιμής εκκίνησης με βάση τουλάχιστον τα δεδομένα της αγοράς. Υπολογίζεται ότι η τιμή από τα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν η τιμή εκκίνησης και που η ΔΕΗ θεωρεί χαμηλή, θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμη και στα… 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο και μετά τη λήξη της πρώτης δημοπρασίας υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος, η ΔΕΗ είχε υποστηρίξει ότι υφίσταται μεγάλη ζημιά. Οι προσφορές των ιδιωτών του ρεύματος είχαν διαμορφωθεί κάτω του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ, και πολύ κοντά στην τιμή εκκίνησης (37,5 ευρώ η μεγαβατώρα η ανώτατη προσφορά). Τότε, και από το βήμα του ελληνορωσικού ενεργειακού συνεδρίου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Σταύρος Γούτσιος, είχε εκτιμήσει ότι η ζημιά που θα υποστεί η εταιρεία στην επόμενη διετία θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η πρωτοβουλία προσφυγής της ΔΕΗ στο ΣτΕ ελήφθη δίχως ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης να έχει πρώτα ενημερώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιώργο Σταθάκη, με τον οποίο και είχε συναντηθεί πριν από δέκα ημέρες, επισημαίνοντάς του ότι το μέτρο ζημιώνει σοβαρά την εταιρεία.

Σε πρώτη πάντως ανάγνωση, η κίνηση της ΔΕΗ με το να ζητήσει προσωρινή διαταγή ακύρωσης της δεύτερης δημοπρασίας που τοποθετείται το Δεκέμβριο, κερδίζει χρόνο και αναδεικνύει ένα θέμα, για τις επιπτώσεις του οποίου είχε ήδη μιλήσει ο Μ. Παναγιωτάκης στον Γ. Σταθάκη. Σε δεύτερη ανάγνωση, δεν αποκλείεται η διοίκηση της ΔΕΗ που ουδέποτε συμφιλιώθηκε με την ιδέα των δημοπρασιών, να επιδιώκει να προκληθεί καθυστέρηση στην εφαρμογή της ρύθμισης, γεγονός που θα οδηγήσει αναγκαστικά στο μέτρο της πώλησης μονάδων. Εξάλλου η λύση της πώλησης μονάδων, θέμα-ταμπού μέχρι πρότινος, αρχίζει να αποκτά οπαδούς μέσα στη ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι θα εισπράξει ζεστό χρήμα που σήμερα της λείπει, εν αντιθέσει με τις δημοπρασίες που στην ουσία τη ζημιώνουν αφού αναγκάζεται να πουλάει το ρεύμα κάτω της τιμής χονδρικής. Άλλωστε ήταν ο Μ. Παναγιωτάκης που προ μερικών εβδομάδων είχε πάρει θέση στο θέμα του 17% της ΔΕΗ, λέγοντας ότι το κράτος είτε με 51%, είτε με 34%, τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία, αλλού είναι τα προβλήματά της.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει το ΣτΕ στην προσφυγή της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ακριβώς επειδή το θέμα αφορά το δημόσιο συμφέρον (νόμο που σχετίζεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας), να εκδώσει προσωρινή απόφαση, προκειμένου να μην δοθεί αφορμή για πιέσεις από τους δανειστές να πωληθούν μονάδες.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΔΕΗ 

Η ΔΕΗ Α.Ε. άσκησε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 14/11/2016 αίτηση ακυρώσεως κατά των διοικητικών πράξεων μέσω των οποίων εξειδικεύτηκε ο μηχανισμός πώλησης από την ΔΕΗ, δυνάμει δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση μέσω του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ) και με ρυθμιστικά καθοριζόμενη τιμή εκκίνησης, προς Επιλέξιμους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας που θεσπίστηκε με τον Ν.4389/2016.

Ειδικότερα, προσέβαλε τις σχετικές αποφάσεις περί μεθοδολογίας προσδιορισμού κατώτατης τιμής προσφοράς δημοπρατούμενων προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και της εξ αυτής προκύπτουσας τιμής για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του μηχανισμού, περί Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας και περί ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω των δημοπρασιών πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση.