Ανησυχεί η ΕΚΤ για την επιβράδυνση της Ευρωζώνης

Ανησυχεί η ΕΚΤ για την επιβράδυνση της Ευρωζώνης

Της Μαίρης Βενέτη*

Σημαντικά μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η επιβράδυνση στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit. 

Αν και η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει σχετικά ισχυρή, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Όσον αφορά μάλιστα τη Γερμανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Reuters, η ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 20 μηνών.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμμένα τα επιμέρους στοιχεία του δείκτη μεταποίησης, μιας και αποτελεί εναν από τους σημαντικότερους μακροοικονομικούς δείκτες, δεδομένου ότι συνολικά αντικατοπτρίζει τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας..

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ο δείκτης μεταποίησης PMI στην Ευρωζώνη υποχώρησε το Μάιο στις 55,5 μονάδες, από τις 56,2 μονάδες τον μήνα Απρίλιο.

Στην ουσία κατέγραψε χαμηλό από το Φεβρουάριο του 2017.

Ίδια εικόνα παρουσίασε και ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών, ο οποίος κατέγραψε χαμηλό 53,9 μονάδες έναντι των 54,7 μονάδων του Απριλίου, καταγράφοντας χαμηλό από τον Ιανουάριο 2017.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο ΡΜΙ -παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών μαζί - δείχνουν ότι υποχώρησε στις 53,1 μονάδες από 54,6 τον προηγούμενο μήνα.

Η μετάφραση των παραπάνω στοιχείων σε απλά ελληνικά είναι ότι παρατηρείται περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης το β΄ τρίμηνο του έτους, εικόνα που ενίσχυσε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος παρουσίασε το Μάιο μη αναμενόμενη υποχώρηση.

Καμπανάκι από ΕΚΤ

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των δεικτών PMI, η ΕΚΤ σε έκθεση της που δημοσιεύτηκε σήμερα, διατύπωσε τις ανησυχίες της για τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Επισήμανε πως η επιδείνωση  του αναπτυξιακού περιβάλλοντος που καταδεικνύουν τα τελευταία macro, θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα και για το ευρύτερο κλίμα της αγοράς. 

Η ΕΚΤ μάλιστα ήταν αρκετά συγκεκριμμένη, καθώς παρουσίασε τις εκτιμήσεις της ότι, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν αυξημένες πιθανότητες μέσα στο συγκεκριμμένο περιβάλλον, να παραβιάσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε μάλιστα πως οι κυβερνήσεις είναι γενικά πολύ εξαρτημένες από το οικονομικό περιβάλλον που παραμένει ευνοϊκό, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα τις ανησυχίες της για το τι μέλλει γενέσθαι, αν το οικονομικό περιβάλλον επιβαρυνθεί περεταίρω.

Αν συνυπολογίσουμε ότι οι αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ιταλία και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου προετοιμάζουν δύσκολες μέρες για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, είναι λογικό οι εκθέσεις της εφεξής να διακρίνονται από έναν αέρα ανησυχίας.

Το ερώτημα που αφορά φυσικά και την χώρα μας, είναι αν η ανησυχία αυτή μεταφραστεί σε πιο αυστηρή επιτήρηση της εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών των μελών της Ευρωζώνης, ειδικά των πιο αδύναμων που θα είναι και πιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις των αγορών.

Είναι δυνατόν να μην ανησυχεί κανείς, για το βαρομετρικό που θα επικρατεί την περίοδο της «καθαρής εξόδου»;

*Η κα Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.