Άνοιξε η πλατφόρμα - Τελευταία ευκαιρία για την προστασία της α' κατοικίας

Άνοιξε η πλατφόρμα - Τελευταία ευκαιρία για την προστασία της α' κατοικίας

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με 10 απλά βήματα οι δανειολήπτες μπορούν από σήμερα να επιδιώξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, μέσω μίας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας που δεν μοιάζει σε τίποτα με τον «νόμο Κατσέλη».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε σήμερα το πρωί και μέσα στις 2 πρώτες ώρες λειτουργίας πάνω από 600 δανειολήπτες ξεκίνησαν τη διαδικασία για την υποβολή της αίτησης. Από το σύνολο των αιτήσεων, οι 500 βρίσκονται σε επεξεργασία από τον αιτούντα και οι 45 είναι ολοκληρωμένες από τον αιτούντα και έχουν προωθηθεί για άντληση στοιχείων

Απλά και γρήγορα, οι δανειολήπτες – αφού συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου - μαθαίνουν αν είναι επιλέξιμοι καθώς απαιτούνται 7 ημέρες για την ολοκλήρωση και υποβολή της αίτησης. Στη συνέχεια, οι τράπεζες έχουν 1 μήνα στη διάθεσή τους να προτείνουν τη ρύθμιση της οφειλής, η οποία μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια με επιτόκιο 2% + Euribor, ενώ η δόση επιδοτείται από το κράτος κατά 20%-50% με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως τόνισαν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, η προστασία για την πρώτη κατοικία ξεκινά από τη στιγμή που ο δανειολήπτης κρίνεται επιλέξιμος ενώ τα χρήματα της επιδότησης μπαίνουν στο λογαριασμό του από τη στιγμή που αποδεχθεί την πρόταση ρύθμισης της τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα είπαν ο κ. Κουρμούσης και η κ. Απαλαγάκη, το νέο πλαίσιο που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2019 θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» δεν έχουν κανένα όφελος και κανένα λόγο να προσπαθήσουν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας. Από το «νόμο Κατσέλη« που ξεκινούσε με τη λογική του «πάμε στο δικαστήριο», μεταφερόμαστε σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο μέσω του οποίου δανειολήπτης και πιστωτής πηγαίνουν στο δικαστήριο μόνο αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για ρύθμιση.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μέσω της πλατφόρμας μπορούν να ρυθμιστούν «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, με τον αριθμό των αιτήσεων που θα δεχθεί το σύστημα να τοποθετείται στις 150.000.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο νέο πτωχευτικό νόμος, ο οποίος δεν θα συμπεριλαμβάνει διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που σημαίνει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία των δανειοληπτών που θέλουν να ξεμπλέξουν με τις οφειλές τους στις τράπεζες, να σώσουν την κύρια κατοικία τους και να αποπληρώσουν το δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους σε βάθος 25ετίας.