Αντίστροφη μέτρηση για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
Eurokinissi/ Μιχάλης Καραγιάννης
Eurokinissi/ Μιχάλης Καραγιάννης

Αντίστροφη μέτρηση για το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Το νέο σχέδιο της για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του και τη σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου παρουσιάζει σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 13.30,  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γυρίζοντας και τυπικά πλέον σελίδα στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το ΤΑΙΠΕΔ μπήκε στη ζωή μας το 2011, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, η συμφωνία που είχε γίνει τότε με τους δανειστές ήταν τα έσοδα του να κατευθύνονται απευθείας στο… καλάθι για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πράξη 48 αποκρατικοποιήσεις και στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει έσοδα ύψους 9 δισ. ευρώ.

Το νέο πλαίσιο που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υιοθετεί μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ και θα διευρύνει τον σκοπό του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύονται με αυτήν, ενώ το βασικότερο όλων είναι ότι συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων. 

Η σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου αποτελεί μια ξεχωριστή «πτυχή» της νέας νομοθετικής «βεντάλιας» που προωθεί το ΥΠΟΙΚ. Κι αυτό, γιατί το νέο ταμείο δεν θα έχει χαρακτήρα «ξεπουλήματος», αλλά καθαρά αναπτυξιακό. Θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπερταμείου και θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα κινητροδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και «πράσινες» επενδύσεις. Τα πρώτα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου θα προέλθουν από το Δημόσιο με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετευθούν στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους, όπως είχε αποκαλύψει πριν από σχεδόν έξι μήνες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε συνέδριο που είχε διοργανώσει το ίδιο το Υπερταμείο στην Αθήνα.

Στον καμβά των παρεμβάσεων που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνεται και «αναμόρφωση» των ΔΕΚΟ στα πρότυπα της ΔΕΗ και του ΕΦΚΑ, όπως είχε γράψει το Liberal.gr πριν λίγες εβδομάδες. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να βάλει τέλος στο χάος των ΔΕΚΟ που ανήκουν στο υπερταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:

  • Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ
  • Τα ΕΛΤΑ
  • Η ΕΤΑΔ
  • Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ)
  • Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα)
  • Η HELEXPO ΔΕΘ
  • Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη
  • Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)
  • Οι Ελληνικές Αλυκές
  • Η Διώρυγα της Κορίνθου

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια και να γίνουν ανταγωνιστικές και εύρωστες. Το σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι ο Κωστής Χατζηδάκης θα προβλέπει κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.).