Αξιολογήσεις ανά τρίμηνο και στη μεταμνημονιακή εποχή

Αξιολογήσεις ανά τρίμηνο και στη μεταμνημονιακή εποχή

του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ένα πλήθος -γερμανικής έμπνευσης και αμερικανικού προσανατολισμού- ρήτρες, περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή συμφωνία που καλείται να υπογράψει η Ελλάδα για να την δήθεν «καθαρή» ή «αυτόνομη» έξοδο από την κρίση.

Η πολυαναμενόμενη «ρύθμιση χρέους», με τα «μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης πληρωμών» που έχει ήδη αποφασίσει το Eurogroup, θα συνοδεύεται από ένα πολιτικό αλλά δεσμευτικό κείμενο που στόχο έχει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των αγορών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Θα περιλαμβάνει εξασφαλίσεις erga omnes.

Η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση της χώρας για να κερδίσει την «καθαρή έξοδο», χωρίς την φθηνή «προληπτική γραμμή πίστωσης», θα υποσχεθεί erga omnes ότι δεν πρόκειται να ανατρέψει ήδη εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και ότι θα υλοποιήσει όλους τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2019-2022 που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο.

H αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εφαρμογής των υπεσχημένων θα γίνεται ανά τρίμηνο, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία εκπροσώπων των δανειστών στο γνωστό «κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας».

Επειδή δεν θα υπάρχει ζήτημα εκταμίευσης κάποιας δόσης η σημασία των τριμηνιαίων αξιολογήσεων θα αποκαλύπτεται με τα μέτρα ελάφρυνσης των πληρωμών για το Χρέος.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας -όπως τον καταγράφει ανά τρίμηνο η Eurostat- θα κρίνει την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων που λήγουν.

Οι πληρωμές χρέους θα υπολογίζονται κάθε χρόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το 2022 η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, επιβαρύνεται μόνο με τόκους. Μετά το 2022, οι υποχρεώσεις εκτινάσσονται και γι''αυτό σταδιακά θα ανακοινώνονται οι επιμηκύνσεις των δανείων.

Το ΔΝΤ θα πάρει πίσω τα λεφτά του (ανταλλαγή των υψηλότοκων δανείων ΔΝΤ με μακροπρόθεσμα ομόλογα ESM). Tαυτόχρονα όμως και θα συνεισφέρει μ'' ένα μικρό ποσό για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Ελληνικό μετα-μνημονιακό πρόγραμμα.

Κάθε τρίμηνο, θα αξιολογείται αν η Ελλάδα δικαιούται ένα μέρος από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMP και ANFA).

Η Ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί όχι μόνο για την τήρηση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ αλλά επίσης ότι τα ποσά αυτά (από τα κέρδη των ομολόγων) θα τα διαθέτει αποκλειστικά για επενδυτικούς σκοπούς (και όχι για την «κάλυψη κοινωνικών αναγκών»)...