Αυξάνονται οι ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για το Brexit

Αυξάνονται οι ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για το Brexit

Οι Βρετανοί είναι όλο και πιο διχασμένοι καθώς πληθαίνουν οι απόψεις για το Brexit όσο πλησιάζει η ημερομηνία για το δημοψήφισμα. Η Τράπεζα της Αγγλίας κρούει, με την σειρά της, τον κώδωνα του κίνδυνου για τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία εάν η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ, αναφέρει η Business Insider.

Στη φωνή του Project Fear, μια από της μεγαλύτερες καμπάνιες εκστρατείας με στόχο να υπενθυμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός Brexit, έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας.      

Σύμφωνα με το καταστατικό της η Τράπεζα της Αγγλίας υποτίθεται πως είναι «ανεξάρτητη» από την εθνική πολιτική, ωστόσο, δεν έχει πάψει να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με αμφιβολίες καθώς σε επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ο επικεφαλής της Τράπεζας, Mark Carney, προειδοποίησε πως το Brexit αποτελεί «τον μεγαλύτερο εσωτερικό κίνδυνο για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», με δυνητικές ολέθριες συνέπειες για την βρετανική οικονομία.     

Μια άποψη με την οποία διαφωνεί ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας, Mervyn King, ο οποίος θεωρεί το ευρώ ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη βρετανική οικονομία.

«Για να το θέσουμε ωμά, η νομισματική ένωση έχει δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ μιας κεντρικής ελίτ από τη μία πλευρά, και τις δυνάμεις της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο, από την άλλη», τόνισε ο κ. King.

Η διαφορά απόψεων μεταξύ του πρώην και νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας βαθαίνει το δίλημμα για τους Βρετανούς ενόψει του δημοψηφίσματος που αναρωτιόνται ποιόν πρέπει να εμπιστευτούν, τον πρώην επικεφαλής που προσπαθεί να προωθήσει τα απομνημονεύματά του ή τον νυν επικεφαλής που κατέχει βαθύτερη γνώση των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρώπης.

Και ενώ οι Βρετανοί ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά ενός Brexit, αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας «αγωνιούν», αναφέρει το Bloomberg, για του επικείμενους κίνδυνους, ενώ η Κεντρική τράπεζα ήδη ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με σκοπό να αποφευχθούν τυχών προβλήματα στην αγορά.

Το σχέδιο προβλέπει οι βρετανικές τράπεζες να λάβουν δισεκατομμύρια λίρες από την Κεντρική Τράπεζα σε αντάλλαγμα περιουσιακών στοιχείων και στεγαστικών δανείων με στόχο να μπορέσουν να συνεχίσουν τον δανεισμό ακόμα και αν υπάρξει αστάθεια στην αγορά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε λάβει παρόμοια μετρά και για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας χωρίς, όμως, το συγκεκριμένο σχέδιο να έρθει στο φως της δημοσιότητας τότε. Η περίπτωση ενός Brexit είναι, ωστόσο, διαφορετική και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνοντας το συγκεκριμένο σχέδιο θέλει πρώτον να προετοιμάσει τους Βρετανούς για μια «τεράστια κρίση» σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit και δεύτερον γιατί οι τράπεζες θα επωφεληθούν από την επιπλέον ρευστότητα.

Η Kristin Forbes, αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε πως οι διασυνοριακές επενδύσεις προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας στην αυξανόμενη αβεβαιότητα, ωστόσο, προειδοποίησε πως θα είναι μόνο μερική θεωρώντας πως είναι «απίθανο να αντισταθμίσει εντελώς τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις από την αυξημένη αβεβαιότητα στην ευρύτερη βρετανική οικονομία».

Προς το παρόν η πιο εμφανή αρνητική επίπτωση ενός Brexit στην οικονομία είναι η μεταβλητότητα της βρετανικής λίρας καθώς τα σενάρια δίνουν και παίρνουν όσο πλησιάζει η καταλυτική ημερομηνία του δημοψηφίσματος.