B. Coeure: Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει κι άλλα εμπόδια για να μπει στην ποσοτική χαλάρωση

B. Coeure: Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει κι άλλα εμπόδια για να μπει στην ποσοτική χαλάρωση

Η Ελλάδα κάνει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις αλλά πρέπει να ξεπεράσει αρκετά ακόμη εμπόδια προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο Reuters, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι χρειάζεται να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα δείχνει πως η Ελλάδα μπορεί να απέχει μήνες από την ένταξή της στο QE, μια κίνηση σε μεγάλο βαθμό συμβολική αλλά απαραίτητη για την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της ανάπτυξης της χώρας.

Δεν βλέπω να υπάρχει συζήτηση σχετικά με την ένταξη στο QE πριν καλυφθούν όλα τα βήματα τόσο από την πλευρά της Ευρώπης όσο και από του ΔΝΤ, δηλαδή πριν τις αποφάσεις του ESM και του ΔΝΤ, επεσήμανε ο B. Coeure.

«Η Δευτέρα θα είναι ημέρα πολιτικών αποφάσεων. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο αυτά θα συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης», συμπλήρωσε ο ίδιος και κατέληξε: 

«Δεν χρειαζόμαστε επίσημα το ΔΝΤ να συμμετάσχει, ωστόσο θα μας δώσει ξεκάθαρα μεγαλύτερη άνεση σε όρους αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος». 

Όσον αφορά τη νομισματική στήριξη, ο B. Coeure ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιμένει πάρα πολύ για να τη μειώσει, εφόσον έχει πεισθεί ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται και θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα αν χρειαστεί.

Έχοντας στηρίξει επί μακρόν την πολιτική του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να είναι έτοιμη να αλλάξει τη στάση της μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει μεγαλύτερες επιπτώσεις όταν θα αποφασίσει να το κάνει.

«Οι πολύ σταδιακές κινήσεις στη νομισματική πολιτική ενέχουν τον κίνδυνο μεγαλύτερων προσαρμογών της αγοράς, όταν ληφθεί τελικά η απόφαση», ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δίνει πολύ μεγάλο βάρος σε πολιτικά γεγονότα, όπως οι εκλογές, όταν αποφασίζει για τις πολιτικές της.

Αν και ο Coeure υπερασπίσθηκε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τη μελλοντική κατεύθυνσή της, άφησε ανοικτή την πόρτα, τουλάχιστον θεωρητικά, για μια αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της τράπεζας ακόμη και πριν από το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αντίθετα με τη διακηρυγμένη πολιτική της τράπεζας.

Φωτογραφία SOOC