Βασανιστικά αργή ανάκαμψη δείχνει ο Μάιος
Οικονομικοί δείκτες

Βασανιστικά αργή ανάκαμψη δείχνει ο Μάιος

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης μέσα στο Μάιο, όπως ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη προχώρησαν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα μηνύματα ωστόσο από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι ενθαρρυντικά για την ταχύτητα με την οποία θα ορθοποδήσει η οικονομία. Σύμφωνα, μάλιστα, με το επικρατέστερο σενάριο, ενώ η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ΑΕΠ θα είναι ισχυρή στο β’ εξάμηνο του 2020, η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει από 6% έως 8% χαμηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για άνοδο στις 24 μονάδες και ακόμη υψηλότερα σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου στις 13,6 μονάδες.

Όλα δείχνουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η δραστηριότητα θα ανακάμψει ακόμη περισσότερο τον Ιούνιο, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακός και αν δεν υπάρξει μέχρι τότε δεύτερο κύμα πανδημίας, να βελτιωθεί τόσο πολύ το κλίμα ώστε να δικαιολογεί εκτιμήσεις για ανάκαμψη τύπου «V».

Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές της Oxford Economics επισημαίνουν ότι μία τέτοια ανάγνωση θα ήταν λανθασμένη και προβλέπουν ότι το ΑΕΠ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα για πολλά ακόμη τρίμηνα και για ορισμένες χώρες ακόμη και για χρόνια.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η ισχυρή ανάκαμψη από τον Ιούλιο και μετά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης της δραστηριότητας αλλά περισσότερο θα πρόκειται για μία προσπάθεια σταθεροποίησης μετά το απόλυτο «πάγωμα» του Απριλίου.

Τι βλέπουν οι επιχειρήσεις

Τα οικονομικά στοιχεία του Μαΐου δείχνουν ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, όμως αν πάρουμε για παράδειγμα τους δείκτες PMI, ναι μεν σημείωσαν rebound από τα ιστορικά χαμηλά, ωστόσο παραμένουν πολύ κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη βλέπουν τις συνθήκες να συνεχίζουν να επιδεινώνονται κατά το μήνα Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν είδαμε τις περισσότερες οικονομίες να «ανοίγουν» και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να βγαίνουν από το σπίτι ;

Η απάντηση είναι όχι, δεδομένων μάλιστα των μετρήσεων που δείχνουν ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται, άρα τα πράγματα δεν μπορεί να είναι χειρότερα απ ότι τον Απρίλιο. Όμως οι έρευνες που προσπαθούν να καταγράψουν το κλίμα που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο έχουν και αυτές πέσει θύμα του κορονοϊού, υπό την έννοια ότι οι επιχειρήσεις απαντούν περισσότερο με γνώμονα την προ κρίσης δραστηριότητα.

Ο Απρίλιος επομένως συνεχίζει να θεωρείται ο χειρότερος μήνας της κρίσης και αναμφίβολα ο χειρότερος στην ιστορία της Ευρωζώνης, αφού καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ της περιόδου 2008-09. Ένας ακόμη κακός οιωνός είναι ότι το μεγαλύτερο χτύπημα το έχει δεχθεί ο κλάδος των υπηρεσιών, ο οποίος δείχνει ακόμη ανήμπορος να αντιδράσει.

Η εβδομάδα που ξεκινά

Όσο για την εβδομάδα που ξεκινά, οι δείκτες που θα δημοσιευθούν δεν αναμένεται να αλλάξουν αισθητά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για… βασανιστικά αργή ανάκαμψη.

Σήμερα Δευτέρα, κυριαρχούν τα στοιχεία του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος για το μήνα Μάιο στη Γερμανία που δημοσιεύει το ινστιτούτο Ifo. Την Τρίτη, αναμένονται τα στοιχεία του δείκτη GfK, για το καταναλωτικό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία, ενώ την Τετάρτη όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην προσπάθεια της Κομισιόν να γεφυρώσει την γαλλο-γερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης με την πρόταση των «τεσσάρων» (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία).

Την Πέμπτη θα έχουμε την πιο σημαντική ανακοίνωση από πλευράς δεικτών με τον δείκτη οικονομικού κλίματος (ESI) για το σύνολο της Ευρωζώνης και η εβδομάδα θα κλείσει με τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ α’ τριμήνου της Γαλλίας και της Ιταλίας.