Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει τους όρους του παιχνιδιού

Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει τους όρους του παιχνιδιού

Η Γερμανία περιορίζει περαιτέρω τις ελληνικές προδοκίες για το eurogroup της Πέμπτης, τονίζοντας ότι μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν το 2018 και ξεκαθαρίζει ότι το θέμα δεν μπορεί να τεθεί σε άλλο όργανο πέρα από το συγκεκριμένο.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Juerg Weissgerber, ανέφερε χαρακτηριστικά «αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικά βιώσιμο πακέτο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup», απαντώντας ουσιαστικά στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει το θέμα σε υψηλότερο πολιτικό βαθμό.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ο κ. Juerg Weissgerber κατέστησε σαφές, πως «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει.». Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».

Επιπλέον, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες που αναφέρει η Deutsche Welle,  άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ερμήνευαν τις χθεσινές δηλώσεις Schaeuble ως έμμεση υπόμνηση ότι από το αυριανό ραντεβού δεν μπορεί να περιμένει ο έλληνας πρωθυπουργός τίποτα περισσότερο από το σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζεται ότι σχολίασε τις επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Merkel και ανέφερε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να εμπιστεύεται περισσότερο τον υπουργό Οικονομικών του, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ως εκ τούτου, ματαιοπονεί ποντάροντας στην Angela Merkel ως η «από μηχανής θεά», βασιζόμενη στην θρυλούμενη «διάσταση» μεταξύ Merkel και Schaeuble για τον τρόπο προσέγγισης του ελληνικού προβλήματος.

Επιπλέον, συνεργάτες του κ. Schaeuble θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη. Για το Βερολίνο η «διαμεσολάβηση» Le Maire ήταν περισσότερο μια πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Οικονομικών που κινήθηκε εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016.

Όπως σημειώνουν, ενδεχόμενη σύνδεση ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους, που απορρίπτει εμφατικά το Βερολίνο πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Σχολιαστές του Τύπου ερμηνεύουν μάλιστα την κινητικότητα του γάλλου υπουργού Οικονομικών ως προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή επάνω του και διακρίνουν βλέψεις για να διαδεχθεί τον Jeroen Dijsselbloem ως επικεφαλής του Eurogroup.

Διαβάστε Περισσότερα