Bloomberg: Είναι νωρίς η Ελλάδα να βγει από την «εντατική» φροντίδα της Ευρώπης

Bloomberg: Είναι νωρίς η Ελλάδα να βγει από την «εντατική» φροντίδα της Ευρώπης

Την εκτίμηση ότι τα ευχολόγια των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο μετά από οκτώ χρόνια δεν θα απαλύνουν τον «πόνο» των Ελλήνων που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, περιγράφει το Bloomberg, σχολιάζοντας πως είναι νωρίς η Ελλάδα να βγει από την «εντατική» φροντίδα της ΕΕ.

Με μια οικονομία τσακισμένη, που πέρασε από την χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ εν καιρώ ειρήνης, η επικρατούσα άποψη στην Ευρώπη είναι ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα απέχει πολύ από το να τελειώσει. Παρά τα «αισιόδοξα» μηνύματα στο Eurogroup για παράδειγμα, οι θεσμοί έδωσαν στην Ελλάδα διορία δύο εβδομάδων για να υλοποιηθούν και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό- προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομία έχει ανακτήσει μόνο ένα κλάσμα όσων έχασε. Ένας στους πέντε πολίτες δεν μπορεί να βρει δουλειά, η συντριπτική πλειοψηφία για τουλάχιστον έναν χρόνο. Οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες οφείλουν στην Εφορία, ενώ τα μη εισπραχθέντα ποσά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 56% του συνόλου της οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις υφίστανται πίεση, καθώς οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν περιορισμούς με τα capital controls και τα «κόκκινα» δάνεια που αγγίζουν τα 100 δισ. Ευρώ. Τα stress tests αναμένονται τους προσεχείς μήνες και θα καθορίσουν εάν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Εν τω μεταξύ, προσπαθούν να αντλήσουν μετρητά με πλειστηριασμούς ακινήτων.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης το οποίο λήγει τον Αύγουστο.

Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ταμειακών ροών ύψους 20 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τις αγορές ομολόγων και τους πόρους του ESM. Η χώρα προχώρησε αυτόν τον μήνα στην πώληση 3 δισ. ευρώ επταετών ομολόγων με απόδοση 3,5% σε σύγκριση με τα διψήφια νούμερα του 2015.

Πολλοί που αμφισβητούν τη θετική πορεία των πραγμάτων, εκτιμούν πως το πρόβλημα, είναι ότι η Ελλάδα θα είναι και πάλι στο έλεος των αγορών, ενώ προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή.
«Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει όλο αυτό βιώσιμο», σημείωσε ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Τeneo Intelligence στο Λονδίνο. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στη συνέχεια να βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση που θα γίνει δύσκολη πολύ σύντομα».