Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει βελτιωμένη πρόταση

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει βελτιωμένη πρόταση

Το ενδεχόμενο να μην προσφερθεί στην Ελλάδα ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους της στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιήσoυν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, επεσήμαναν αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και μίλησαν στο Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως εξήγησαν οι ίδιοι, είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, που συζητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μια τέτοιου είδους συμφωνία μπορεί από μόνη της να μην είναι αρκετή, ώστε να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν θέλησαν να αποκαλύψουν το όνομά τους, καθώς οι διαβουλεύσεις διεξάγονται κατ'' ιδίαν.

«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια σχετικά με το ζήτημα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι» την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist την περασμένη εβδομάδα. Από τη μεριά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι η οικονομία της Ελλάδος «δεν μπορεί να αντέξει την αβεβαιότητα ενός ακόμη έτους σχετικά με το εάν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι».

Η απαίτηση αυτή για σαφήνεια έρχεται μετά από το ναυάγιο του Eurogroup της 22ας Μαίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος. Πλέον, οι ελπίδες για μια συμφωνία που θα άνοιγε τον δρόμο της εκταμίευσης ποσού για την Ελλάδα στρέφονται στο επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, είναι απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους για την ελάφρυνση του χρέους σε σύγκριση με αυτούς που παρουσιάστηκαν τον Μάιο.

Αμφιβολίες από την πλευρά του ΔΝΤ

Οι πιστωτές της Ελλάδας μέχρι στιγμής δεν έχουν μπορέσει να επιλύσουν τις διαφορές σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας –που σήμερα αγγίζει περίπου το 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμα επίπεδα. Ο συμβιβασμός που πρότεινε η Ευρωζώνη για επέκταση ως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής από το ΔΝΤ. Η απροθυμία του δε, δημιούργησε πρόβλημα στους Έλληνες λόγω των επιπτώσεων για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές, σημειώνει το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Φρανκφούρτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέκρινε το ΔΝΤ ότι δεν έχει αποκαλύψει με σαφήνεια, τι θα χρειαστεί για να ξεπεράσει τις όποιες αμφιβολίες του.

«Είναι καιρός το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, σημείωσε αργά την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι η χώρα θα επιτρέψει μια σαφή λύση επιστροφής στις αγορές, η οποία θα φέρει σταθερότητα.

Ένα βασικό σημείο διαμάχης πηγάζει από τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να αντέξει η χώρα.

Το ΔΝΤ εκφράζει πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τα δύο αυτά σημεία, απ΄ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κάτι που συνεπάγεται ότι ο ΔΝΤ διακρίνει ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Ποσοτική χαλάρωση

Την ίδια στιγμή, στο δημοσίευμά του το Bloomberg σημειώνει ότι η ΕΚΤ επιθυμεί να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με το ελληνικό χρέος, προτού συμπεριληφθούν τα ομόλογα της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ θα διεξάγει δική της ανάλυση, εντούτοις θα προκαλούσε έκπληξη εάν κατέληξε σε συμπεράσματα που απορρίπτει το ΔΝΤ με ρητό τρόπο, τονίζεται.

Παράλληλα, αναφέρονται οι δηλώσεις του Benoit Coeure στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη και υπογραμμίζεται ότι χωρίς την τόνωση της εμπιστοσύνης που θα προκαλούσε η αγορά ομολόγων απ' την ΕΚΤ, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ενδέχεται να είναι περισσότερο δαπανηρή.

Το δημοσίευμά του Bloomberg καταλήγει τονίζοντας ότι μια συμφωνία, αν όχι ολοκληρωμένη θα μπορούσε να επιτευχθεί, παρά τις αντιρρήσεις. Ο Pierre Moscovici σημείωσε ότι οι πιστωτές θα κάνουν «ό,τι μπορούν» για να υπάρξει συμφωνία τον επόμενο μήνα, υπενθυμίζεται.