Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει τη λύση της bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια

Bloomberg: Η Ελλάδα εξετάζει τη λύση της bad bank για τα «κόκκινα» δάνεια

Η λύση της δημιουργίας μίας κεντρικής bad bank, επανέρχεται στο προσκήνιο για την Ελλάδα, καθώς οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τρόπους να διευκολύνουν τις τράπεζες να ξεφορτωθούν ταχύτερα τον τεράστιο όγκο «κόκκινων» δανείων.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του liberal.gr. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, ωστόσο θα μπορούσε να περιλαμβάνει κρατική εγγύηση, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κλάδο.

Βάσει ενός σχεδίου «προστασίας ενεργητικού» οι τράπεζες θα μπορούσαν να βγάλουν από πάνω τους προβληματικά δάνεια τα οποία θα τα αναλάβουν «οχήματα ειδικού σκοπού», τα γνωστά SPV. Έτσι, τα βιβλία των τραπεζών θα «καθαρίσουν» από αυτά τα δάνεια και τα SPV θα εκδώσουν ομόλογα, μέρος των οποίων θα έχει την εγγύηση του δημοσίου, τα οποία θα πωλούν σε επενδυτές, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

Το θέμα της κεντρικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων δείχνει να επανέρχεται μετά την «μαύρη Τετάρτη» των τραπεζών, κατά την οποία κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με φόντο στο βαρύ φορτίο NPEs που καλούνται να ξεφορτωθούν οι τράπεζες την επόμενη τριετία.

Όπως τονίζει το Bloomberg, το σχέδιο που εξετάζεται έχει ομοιότητες με τις κινήσεις της Ιταλίας να σταθεροποιήσει τον τραπεζικό της κλάδο, μία εξέλιξη για την οποία το liberal έχει εγκαίρως ενημερώσει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσω της μεταφοράς NPEs σε οχήματα ειδικού σκοπού, οι τράπεζες θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» πολύ γρήγορα δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ, έναντι συνόλου 88,6 δισ. ευρώ που διέθεταν στο τέλος Ιουνίου.

«Το ελληνικό σχέδιο που περιλαμβάνει κρατική εγγύηση μοιάζει πολύ με αυτό που εφαρμόστηκε επιτυχώς στην Ιταλία», σημείωσε στο Bloomberg ο Μάσιμο Φαμουλάρο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Frontis NPL, μίας εταιρείας που εξειδικεύεται στη διαχείριση προβληματικών δανείων.

«Παρά το γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για τις τράπεζες που πρέπει να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απαραιτήτως θα περιλαμβάνει τη διάθεση ομολόγων και σε ιδιώτες επενδυτές, κάτι που στην παρούσα φάση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση», τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ΤΧΣ, το οποίο είναι μέτος και στις 4 τράπεζες, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης