Capital Economics: Οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Capital Economics: Οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ στις αγορές

Η επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς κατά του Ισραήλ ενδέχεται να έχει τόσο οικονομικές όσο και ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις, σύμφωνα με όσα εκτιμά σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics.

Από οικονομικής πλευράς, η εμπειρία από τον πόλεμο στη Γάζα το 2014 δείχνει ότι ο αντίκτυπος για την οικονομία του Ισραήλ θα είναι σχετικά μικρός και βραχύβιος. Όμως η κατάσταση είναι ρευστή και οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τη σφοδρότητα και την έκταση των μαχών, αλλά και από το βαθμό στον οποίο θα εξαπλωθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικές, τονίζει η Capital Economics, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εκτροχιαστεί το υπό δοκιμή ειρηνευτικό σχέδιο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Κρίσιμος παράγοντας θα είναι επίσης το κατά πόσο θα κλιμακωθεί η ένταση με το Ιράν, καθώς από αυτό θα κριθεί και η πορεία των τιμών του πετρελαίου. Μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο η ειρηνευτική συμφωνία Σ. Αραβίας-Ισραήλ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ έδειχνε να πλησιάζει αλλά μία σημαντική παράμετρος ήταν οι παραχωρήσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους, κάτι που σήμερα μοιάζει απίθανο να συμβεί.

Οι εξελίξεις ενδέχεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου. Και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να φέρουν τη Σ. Αραβία ξανά στη σφαίρα επιρροής τους και να την απομακρύνουν από την Κίνα θα δεχθούν πλήγμα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Σ. Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τον επόμενο χρόνο, κίνηση που θα οδηγούσε σε πτώση τις τιμές, κάτι που επίσης φαίνεται απίθανο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ένταση με το Ιράν είναι ίσως η πιο σοβαρή πτυχή της ιστορίας. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει τις επιθέσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να εκτροχιάσει την ειρηνευτική συμφωνία με τη Σ. Αραβία. Όπως σημειώνει η Capital Economics, το Ιράν είναι τουλάχιστον να υποστηρίζει τη Χαμάς, με τον ηγέτη Αλί Χαμενεϊ να είναι ξεκάθαρος σε αυτό.

Στην περίπτωση που οι μάχες στο Ισραήλ κλιμακωθούν, για παράδειγμα αν ενταθούν οι επιθέσεις με πυραύλους από την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ, η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ και της Δύσης με το Ιράν. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι χώρες του Κόλπου καθώς από τη μία υποστηρίζουν τους σκοπούς των Παλαιστινίων αλλά την ίδια ώρα έχουν έχθρα με το Ιράν. Αν μεγαλώσει ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου, τόσο η οικονομία του Ισραήλ όσο και η αγορά πετρελαίου θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα.