ΔΕΗ: Η καθοδική πορεία της μετοχής της δεν είναι σημερινό φαινόμενο

ΔΕΗ: Η καθοδική πορεία της μετοχής της δεν είναι σημερινό φαινόμενο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Βουτιά 9,47% κατέγραψε τελικά σήμερα η τιμή μετοχής της ΔΕΗ, κλείνοντας με κεφαλαιοποίηση μόλις στα 478 εκατ ευρώ, και με την εταιρεία να μιλά νωρίτερα για επίθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας και μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων. Κάποια στιγμή μάλιστα η βουτιά άγγιξε και το 10%, με τη μετοχή να κλείνει στα 2,06 ευρώ.

Και μπορεί ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης να εξαπέλυσε νωρίτερα καταγγελίες μιλώντας για επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα κατά της ΔΕΗ, όπως είχε κάνει νωρίτερα και η επιχείρηση, ωστόσο η κατηγορία αυτή δεν στοιχειοθετείται από πουθενά.

Ούτε ο ίδιος ο υπουργός ούτε η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποια funds ή επενδυτές, χειραγωγούν τη μετοχή της, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για μια γενικόλογη κατηγορία.

Στην πραγματικότητα, η καθοδική πορεία της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο δεν ξεκίνησε σήμερα, ούτε την τελευταία εβδομάδα. Σήμερα απλώς εντάθηκε στον απόηχο των πληροφοριών τόσο για την έκθεση της McKinsey που φέρεται να χαρακτηρίζει την εταιρεία ως “μη βιώσιμη” όσο και των σκληρών όρων που φέρονται να ζητούν οι τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων της.

Στην πραγματικότητα, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ υποχωρεί σταθερά από τα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή επί τρεισήμισι μήνες, έχοντας χάσει στο διάστημα αυτό κοντά στο 40% της αξίας της, με αποκορύφωμα την σημερινή βουτιά.

Στην ουσία, ο λόγος που η μετοχή της ΔΕΗ έχει μπει στο επίκεντρο των επενδυτών, είναι επειδή βλέπουν ότι παρά τις “ενέσεις” (μέρισμα Τσίπρα τα Χριστούγεννα, έσοδα από πώληση ΑΔΜΗΕ), η επιχείρηση δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια της. Βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά, και αρχίζουν να ξεφορτώνονται μετοχές, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, σε κάθε χρηματιστηριακή αγορά, παντού στον πλανήτη.

Οι αιτίες που οι επενδυτές αποτιμούν τη μετοχή χειρότερα, είναι οι προφανείς. Καταρχήν έχει αρχίσει να αποτιμάται στο ταμπλό ότι στα τέλη του 2019, η ΔΕΗ θα έχει μείνει με το μισό από το σημερινό της μερίδιο, άρα και με 30%-40% μικρότερο τζίρο. Όπως επίσης ότι μπροστά της έχει την αναχρηματοδότηση του μεγάλου δανείου ύψους 1,3 δισ ευρώ με τις τράπεζες, γεγονός που η ίδια η διοίκηση παραδέχεται στη σημερινή της ανακοίνωση ότι είναι δύσκολη διαδικασία.

Επίσης αυτό που αποτιμάται στο ταμπλό, είναι ότι όσες οικονομικές “ενέσεις” και αν της έχει παράσχει η κυβέρνηση, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η ΔΕΗ έχει βρει τη συνταγή για την επόμενη ημέρα της. Ξέρουν ότι η στροφή στην πράσινη ενέργεια ή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεν θα φέρουν καρπούς αύριο, παρά μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο στο φιλόδοξο σενάριο. Εκτιμούν αντίθετα ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την εταιρεία που δεν αναπληρώνεται.

Και όλα αυτά, αποτυπώνεται στην κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τους τελευταίους 3,5 - 4 μήνες, έχει χάσει σε αξία πάνω από 280 εκατ. ευρώ. Την 1η Φεβρουαρίου 2018 η κεφαλαιοποίησή της ανέρχονταν σε 765,6 εκατ ευρώ, και σήμερα έκλεισε στα 478 εκατ. ευρώ.

Βρίσκεται με λίγα λόγια η μετοχή της ΔΕΗ σε μια πολύμηνη πτωτική τροχιά, αφού οι επενδυτές δεν έχουν γυρίσει σε θέση long. Και ο λόγος δεν είναι το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων, όπως υποστηρίζει η διοίκηση. Έχουν και δική τους κρίση οι επενδυτές, διαβάζουν οικονομικά αποτελέσματα, βλέπουν τα θεμελιώδη, δεν χρειάζονται δημοσιεύματα για να διαμορφώσουν άποψη.

Η αλήθεια για την βουτιά της μετοχής της ΔΕΗ είναι ότι πρόκειται για μια εταιρεία που αλλάζει, δίχως να έχει ακόμη πείσει για το αφήγημα της επόμενης ημέρας. Και ότι η αγορά ψάχνει να καταλάβει ποια είναι τα νέα επίπεδα αποτίμησής της.

Για την ιστορία, και μόνο, το Φεβρουάριο του 2015, η ΔΕΗ διαπραγματεύονταν προς 7,65 ευρώ, έναντι 2,06 ευρώ σήμερα. Βέβαια πέρυσι η μετοχή έσπασε στα δυο, καθώς αποσχίστηκε απο τη ΔΕΗ ο ΑΔΜΗΕ. Όμως ακόμη και αν προσθέσει κανείς στην αξία της μετοχής της ΔΕΗ, εκείνη του ΑΔΜΗΕ, (στα 1,75 ευρώ χθες), και πάλι η συνολική αξία διαμορφώνεται στα 3,81 ευρω. Έχει δηλαδή χάσει μέσα σε κάτι παραπάνω από τρία χρόνια, το 50% της αξίας της.

Διαβάστε ακόμη:

Τ. Αβραντίνης: Εργατικό κόστος και πελατειακές σχέσεις οι κακοδιαμονίες της ΔΕΗ